Connect with us

Hirdetés

technokrata

Töltse le, próbálja ki a Google saját böngészőjét!

Kütyük

Töltse le, próbálja ki a Google saját böngészőjét!

Chrome – saját, az Internet Explorernek és a Firefoxnak konkurenciát állító browsert jelentett be az amerikai óriásvállalat.

Hosszabb ideje dolgozik már titokban saját (nyíltforrású!) webböngészőn a Google, mely fejlesztőitől a Chrome nevet kapta. Nem titkolt célja a vállalatnak, hogy a jelenlegi nagyok, a redmondi Internet Explorer illetve a Mozilla bábáskodása alatt fejlődő Firefox dominanciáját legyűrje. Jelenleg azonban még csak béta állapotban leledzik; ebben a stádiumban bocsátja először nyilvánosság elé a Google, a világ több mint 100 országában. Többek között nálunk is – külön dicséret illeti a vállalatot, hogy a honi internetezőknek magyar nyelven tette elérhetővé a szoftvert. Itt lehet letölteni.

Lássuk, mit tud a program! Igen letisztult kezelőfelülete van, riválisaival szemben a böngészőablak alján semmilyen plusz információs sáv nem foglalja a helyet. A felső menüsor is végtelenül egyszerű lett: legfelülre kerültek a fülek, amelyek a Google ígérete szerint külön-külön futnak, így egy tab lehalása nem rántja magával az egész szoftvert. Ezalatt található még egy sor, ahova a Google mindent „bezsúfolt”. Itt kapott helyet a vissza- és előrelépés gomb, a címsor előtt a kedvencekhez hozzáadás gomb (érdekesség, hogy telepítéskor átmenti az Internet Explorerből az elmentett webcímeket, az eredeti struktúra megtartásával). Ezután az aktuális oldal ellenőrzése, illetve a Chrome testreszabása intézhető; ez utóbbival lehet például bekapcsolni külön a kedvenceket – ez ilyenkor egy plusz sort vesz el a webes tartalom megjelenítéséből.

Néhány további érdekesség
A kombinált kereső- és címsor segítségével a felhasználók pillanatok alatt eljuthatnak azokra a weboldalakra, ahova szeretnének, gyakran csupán néhány billentyű leütésével. Az újonnan megnyitott üres lap tartalmazza a leggyakrabban látogatott oldalak listáját, a legutóbbi kereséseket és a könyvjelzőket, ezzel téve könnyebbé a weben való böngészést.

A Google Chrome erőssége az egyszerre több folyamatot kezelni képes platform, amely stabilitásával és biztonságosságával segíti használóját. Amint azt már korábbi is említettük, minden böngészőlap egymástól függetlenül, különválasztva működik, így ha az egyik lefagy, az nem lesz hatással a többire, tehát a munka a Chrome újraindítása nélkül is folytatható. Emellett a Google létrehozott egy új JavaScript motort, a V8-at, ami nem csak felgyorsítja napjaink webes alkalmazásait, hanem olyanok megszületését is lehetővé teszi, amelyek a mostani böngészőkkel nem működhetnének.

A program telepítője letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés