Connect with us

technokrata

Opera 9.6 – kisebb sávszélességigénnyel

Kütyük

Opera 9.6 – kisebb sávszélességigénnyel

Megújult a gyors, kisméretű norvég webböngésző.

A nemrég megújult 9.60-as változat (letöltés itt) saját keresőmotorral rendelkezik, továbbfejlesztésre került az URL-ek webcímsorba való begépelésének history-kezelése és könyvjelzőzése. Szólni kell a Speed Dial funkcióról, a személyes eszköztárról és az Opera Linkben található feljegyzésekről. Megújult a hírolvasó része is, amely még azelőtt kínál előnézeti képet, mielőtt feliratkoznánk egy-egy hírforrásra.

Csökkent az integrált e-mailkliens sávszélesség-igénye. IMAP használata esetén csak az új üzenetek kerülnek szinkronizálásra, a kevésbé fontosakat ki lehet hagyni ebből a folyamatból. Emellett a korábbi változat több hibáját is kiiktatták, például azt, amelyik miatt összeomlott a szoftver, ha a felhasználó kikapcsolt Opera Mail mellett akart feliratkozni valamelyik hírlistára.

Opera 9 vs. 8
Miben más a 9-es kiadás a 8. generációtól? Például a widgetek megjelenése miatt: ezek olyan kis böngészőablakok, amik az Internetről vett információkat a felhasználó desktopján jelenítik meg. Ha valaki jártas a Mac-ek világában, akkor számára ismerős lesz ez a funkció: a Mac OS X-ben az Apple Dashboard névre keresztelte a hasonló feladatot teljesítő szolgáltatást. A lehetőség használatára az Opera Software egyébként úgy próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy saját fejlesztésű widgeteket tett elérhetővé a böngészőtulajdonosoknak. Emellett bárki, aki ért a Javascripthez, CSS-hez és a HTML-hez, nekiállhat saját „bigyókat” gyártani.

Másik fontos változás, hogy a böngésző részévé vált a Bittorrent technológia kezelése. Már a 8-as kiadások némelyik bétájában is megtalálható volt ez a funkció, azonban az előző generáció végleges verziókból kimaradt korunk legnépszerűbb file-megosztási protokolljának támogatása. Az Opera a hivatalos Bittorrent.com keresőmotort alkalmazza böngészőjében – a bittorrentes letöltések a browser transfer managerjében jelennek meg, mint ahogy a „hagyományos” módon, FTP-vel letöltött állományok.

A szoftver legújabb változata innen tölthető le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák