Connect with us

technokrata

Fejbelőtték a website-tulajdonost

Kütyük

Fejbelőtték a website-tulajdonost

Golyót kapott bíráló hangneméért.

Oroszország déli részei forrongó hangulatban vannak, mióta nyílt harccá fokozódott a dél-oszét konfliktus a grúzok és az oszétok (valójában a grúzok és az oroszok) között. Mindezt nemrég „sikerült” azzal tetőzni, hogy megölték Magomed Jevlojevet, aki a szintén bizonytalan státuszú Ingusföld vezető online újságjának, az Ingusetyijának (volt) a tulajdonosa. Jevlojev még a hét végén vesztette életét.

A www.ingushetiya.hu website tulajdonosa a helyi körökben ismert volt nyíltan Kreml-ellenes nézeteiről, és az ilyen gondolatoknak helyt is adott médiumában. Gyakran kritizálta a rendőri erők túlkapásait, amit azonban az ingusföldi oroszbarát vezetés nem nézett jó szemmel. Júniusban már bírósági rendeletben kötelezték portáljának megszüntetését, annak „extrém” állításai miatt, ám az új név alatt hamarosan ismét üzemelt.

Valószínű, hogy a Vörös-térhez hű vezetés felelős Jevlojev haláláért. A férfit a nazrani reptéren tartóztatták le vasárnap, közvetlenül azután, hogy leszállt a repülőgépe – később, a rendőrségi „kihallgatás” során pedig fejlövést kapott. Olyan súlyos volt a sérülése, hogy hiába került kórházba, ott már nem tudták megmenteni az orvosok.

Természetesen a helyi rendőri erők igyekeznek elhárítani felelősségüket. „Amíg a rendőrtisztek megkísérelték átszállítani Jevlojevet egy belügyminisztériumi irodába, sajnálatos incidens történt.” – nyilatkozta Vlagyimir Markin, az esetet kivizsgáló bizottság szóvivője – „Jevlojev homlokát pisztolygolyó általi lövés érte.” A férfi ügyvédje, Kaloj Ahilgov nevetségesnek nevezte a magyarázatot, és azzal vádolja a rendőrséget, hogy Jevlojevet az út mellé hajították az őt szállító kocsiból, közvetlenül azután, hogy fejbelőtték.

Nem ez az első olyan eset Oroszországban, amikor a szabad média utolsó bástyáit erőszakkal rombolják le. A legnagyobb szláv államban uralkodó viszonyok miatt számos újságíró és riporter vesztette már életét, amiért olyan dolgok után kutatott, amik magasabb érdekeket sértettek. Eddigi legismertebb eset Anna Politkovszkaja halála volt: a csecsen háborúról tudósító hölgyet 2006-ban moszkvai lakásába való hazaérkezésének pillanatában végezték ki.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle