Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarok és számítástechnika – mi az igazság?

Kütyük

Magyarok és számítástechnika – mi az igazság?

Piackutatás készült arról, hogy pontosan milyen mértékben is használjuk a számítástechnika illetve az Internetet.

Egész Magyarországot lefedő, részletes kutatást végeztetett a D-Link a magyar számítógép ellátottságról és Internet használatról. A Millward Brown piackutató segítségével létrejött felmérés szerint minden második háztartásban találunk számítógépet vagy laptopot, a magyar otthonok 42%-a pedig Internet hozzáféréssel is rendelkezik. A technológiaigényes megoldásokra, mint online játék, a saját LAN, WLAN hálózat, mobil eszközök még teljesen nyitott a piac, kiváló lehetőségeket kínálva a gyártóknak.

A felmérés 1500 háztartás számítástechnikai felszereltségét kutatta 14 és 69 év közötti korosztályban, lakóhely és iskolázottság szerint, valamint különböző jövedelmi helyzet mellett. A 49%-os számítógép ellátottság biztató értéket mutat minden gyártó számára, a 42%-os Internet hozzáférési arány és a helyi hálózat, multimédia lejátszó, online játék, HD lejátszó használatára vonatkozó alacsonyabb százalékos értékek szintén nagy lehetőséget rejtenek magukban az IT szektorban tevékenykedő cégek számára, melyet a demográfiai jellemzők is igazolnak.

Demográfiai sajátosságok
A felmérésből kiderült, hogy a legmagasabb arányban a budapesti és nagyvárosi lakosok rendelkeznek számítógéppel, Internet hozzáféréssel, és használnak olyan megoldásokat, mint az otthoni hálózat, multimédia lejátszó, helyi hálózat és IP kamera. Ezt az arányt természetesen erősen befolyásolja a magas jövedelemhányad, mely ezen térségekre jellemző, és a 26-35 közötti korosztály, mely a legnyitottabb az újdonságokra, és alkalmazza azokat a mindennapokban.

Az Internet hozzáféréssel rendelkezőkre jellemző, hogy magas iskolázottságúak, a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, a jövedelmi helyzet azonban meglepően kevésbé befolyásoló tényező. Ez az Internethez kapcsolódó eszközök gyors terjedését jelenti.

Hálózat és új technológiák
Az Internet kapcsolatot biztosító megoldás a legnagyobb arányban ADSL vagy kábeles kapcsolat, melyet modem szolgál ki. Saját otthoni hálózat a háztartások 23 százalékában található, de ez többségében vezetékes hálózat (18%), a vezeték nélküli belső hálózat aránya mindössze 5%. Ezt a megoldást leginkább a Közép-Magyarországon élők, a 25 év alatti korosztály és a közepesen magas jövedelemmel rendelkezők választják.

A szélessávú kapcsolatra épülő, az Internet kínálta lehetőségeket kihasználó Digitális Otthon termékeinek elterjedtsége ma még igen alacsony, multimédia lejátszó alatt a válaszolók jellemzően a DVD lejátszókat értették, a hálózatos médialejátszók, storage rendszerek elterjedtsége alig mérhető.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés