Connect with us

technokrata

Magyarok és számítástechnika – mi az igazság?

Kütyük

Magyarok és számítástechnika – mi az igazság?

Piackutatás készült arról, hogy pontosan milyen mértékben is használjuk a számítástechnika illetve az Internetet.

Egész Magyarországot lefedő, részletes kutatást végeztetett a D-Link a magyar számítógép ellátottságról és Internet használatról. A Millward Brown piackutató segítségével létrejött felmérés szerint minden második háztartásban találunk számítógépet vagy laptopot, a magyar otthonok 42%-a pedig Internet hozzáféréssel is rendelkezik. A technológiaigényes megoldásokra, mint online játék, a saját LAN, WLAN hálózat, mobil eszközök még teljesen nyitott a piac, kiváló lehetőségeket kínálva a gyártóknak.

A felmérés 1500 háztartás számítástechnikai felszereltségét kutatta 14 és 69 év közötti korosztályban, lakóhely és iskolázottság szerint, valamint különböző jövedelmi helyzet mellett. A 49%-os számítógép ellátottság biztató értéket mutat minden gyártó számára, a 42%-os Internet hozzáférési arány és a helyi hálózat, multimédia lejátszó, online játék, HD lejátszó használatára vonatkozó alacsonyabb százalékos értékek szintén nagy lehetőséget rejtenek magukban az IT szektorban tevékenykedő cégek számára, melyet a demográfiai jellemzők is igazolnak.

Demográfiai sajátosságok
A felmérésből kiderült, hogy a legmagasabb arányban a budapesti és nagyvárosi lakosok rendelkeznek számítógéppel, Internet hozzáféréssel, és használnak olyan megoldásokat, mint az otthoni hálózat, multimédia lejátszó, helyi hálózat és IP kamera. Ezt az arányt természetesen erősen befolyásolja a magas jövedelemhányad, mely ezen térségekre jellemző, és a 26-35 közötti korosztály, mely a legnyitottabb az újdonságokra, és alkalmazza azokat a mindennapokban.

Az Internet hozzáféréssel rendelkezőkre jellemző, hogy magas iskolázottságúak, a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, a jövedelmi helyzet azonban meglepően kevésbé befolyásoló tényező. Ez az Internethez kapcsolódó eszközök gyors terjedését jelenti.

Hálózat és új technológiák
Az Internet kapcsolatot biztosító megoldás a legnagyobb arányban ADSL vagy kábeles kapcsolat, melyet modem szolgál ki. Saját otthoni hálózat a háztartások 23 százalékában található, de ez többségében vezetékes hálózat (18%), a vezeték nélküli belső hálózat aránya mindössze 5%. Ezt a megoldást leginkább a Közép-Magyarországon élők, a 25 év alatti korosztály és a közepesen magas jövedelemmel rendelkezők választják.

A szélessávú kapcsolatra épülő, az Internet kínálta lehetőségeket kihasználó Digitális Otthon termékeinek elterjedtsége ma még igen alacsony, multimédia lejátszó alatt a válaszolók jellemzően a DVD lejátszókat értették, a hálózatos médialejátszók, storage rendszerek elterjedtsége alig mérhető.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp