Connect with us

technokrata

(Ismét) Intel processzorok a mobiltelefonokban

Kütyük

(Ismét) Intel processzorok a mobiltelefonokban

Atomi méretekben…

Habár a chipgyártó óriásvállalat nem mondhatja kirobbanó sikernek az Xscale mikroprocesszorok (ARM) térhódítását a mobiltelefonok világában, nem adta fel a szegmensért indított harcot. Az Intel elképzelése szerint a 32 nanométeres gyártási eljárással készíteni tervezett Atom processzorokkal újra betörhet erre a piacra. Nemrég hivatalosan elismerte, hogy már több mobilkészülék-gyártóval folynak a tárgyalás ezügyben.

Mit kell tudni az új Atomról? Nos, a tavasszal debütált processzor alacsony energiaigényével és árával hívta fel magára a figyelmet a netbook laptopok között – ezt a vonalat fogja tovább vinni, mégpedig olyan sikeresen, hogy már tenyérben elférő elektronikus eszközökben is helyt fog állni. Stacey Smith, az Intel gazdasági vezetője nemrég adott interjút a Financial Times számára, amelyben arról mesélt, hogy a vékonyabb csíkszélességgel készíteni tervezett lapkák még olcsóbbak lesznek elődjeiknél (azaz a napjainkban kapható típusoknál). Ennek oka, hogy egy 300 mm-es szilíciumostyára immár 2400-2500 mag fog felférni – ez durván 4-500 százalékkal több, mint korábban.

Szintén jó hír, hogy ezek még kisebb energiaigénnyel rendelkeznek, vagyis kevesebbet fognak fogyasztani, a mai modellekhez viszonyítva. Ráadásul az Intel azt ígéri, hogy az eddigi x86-os platformra készített programok működőképesek lesznek az új Atomon is, ami azért elég komoly szoftveres elérhetőséget jelent, még ha a mobil kialakítás miatt értelemszerűen adódnak is megkötések.

Az egyelőre nem tudható, hogy pontosan mikor is jön el az ideje az új Atom CPU-k mobiltelefonokban való debütálásának. A 32 nanométeres változatok 2009 előtt biztosan nem jelennek meg, de az sem kizárt, hogy csak 2010 elején kerülnek majd telefonjainkba. Egyes pletykák szerint egyébként az Apple új Iphone-ja is ezzel a lapkával lesz szerelve.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák