Connect with us

(Ismét) Intel processzorok a mobiltelefonokban

Kütyük

(Ismét) Intel processzorok a mobiltelefonokban

Atomi méretekben…

Habár a chipgyártó óriásvállalat nem mondhatja kirobbanó sikernek az Xscale mikroprocesszorok (ARM) térhódítását a mobiltelefonok világában, nem adta fel a szegmensért indított harcot. Az Intel elképzelése szerint a 32 nanométeres gyártási eljárással készíteni tervezett Atom processzorokkal újra betörhet erre a piacra. Nemrég hivatalosan elismerte, hogy már több mobilkészülék-gyártóval folynak a tárgyalás ezügyben.

Mit kell tudni az új Atomról? Nos, a tavasszal debütált processzor alacsony energiaigényével és árával hívta fel magára a figyelmet a netbook laptopok között – ezt a vonalat fogja tovább vinni, mégpedig olyan sikeresen, hogy már tenyérben elférő elektronikus eszközökben is helyt fog állni. Stacey Smith, az Intel gazdasági vezetője nemrég adott interjút a Financial Times számára, amelyben arról mesélt, hogy a vékonyabb csíkszélességgel készíteni tervezett lapkák még olcsóbbak lesznek elődjeiknél (azaz a napjainkban kapható típusoknál). Ennek oka, hogy egy 300 mm-es szilíciumostyára immár 2400-2500 mag fog felférni – ez durván 4-500 százalékkal több, mint korábban.

Szintén jó hír, hogy ezek még kisebb energiaigénnyel rendelkeznek, vagyis kevesebbet fognak fogyasztani, a mai modellekhez viszonyítva. Ráadásul az Intel azt ígéri, hogy az eddigi x86-os platformra készített programok működőképesek lesznek az új Atomon is, ami azért elég komoly szoftveres elérhetőséget jelent, még ha a mobil kialakítás miatt értelemszerűen adódnak is megkötések.

Az egyelőre nem tudható, hogy pontosan mikor is jön el az ideje az új Atom CPU-k mobiltelefonokban való debütálásának. A 32 nanométeres változatok 2009 előtt biztosan nem jelennek meg, de az sem kizárt, hogy csak 2010 elején kerülnek majd telefonjainkba. Egyes pletykák szerint egyébként az Apple új Iphone-ja is ezzel a lapkával lesz szerelve.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő