Connect with us

technokrata

File-csere – hátra van a feketeleves!

Kütyük

File-csere – hátra van a feketeleves!

A gyorsabb letöltéseket ígérő új protokollt belülről teszik tönkre?

Március közepén írtunk a P4P-ről, melynek lényege, hogy úgy tudja gyorsítani a file-cserét, hogy azzal mindenki jól jár: a szolgáltatók is, és az internetezők is. A P4P szoftveres fejlesztés ugyanis igyekszik megtalálni a fizikailag legközelebb található hostokat. Általa a peer to peer adatforgalom 58 százaléka maradt helyi jellegű, vagyis nem nyúlt ki olykor-olykor több száz vagy több ezer kilométeres távolságba. Amikor nem használták a fejlesztést, akkor ez az érték mindössze 6 százalék volt (a P4P-ről bővebben itt). Kiderült azonban, hogy végül mégsem járhat mindenki jól…

Pincér! Légy van a levesemben!
A protokollon dolgozó P4P munkacsoport tartalmaz olyan „elemeket”, akikről nehezen hihető el, hogy támogatnák a file-cserét. Például néhány tagja prominens szereplője a szórakoztatóipari szférának, és akad köztük antikalóz lobbista is. Ugyan a P4PWG által kiadott közlemény nem tartalmaz olyan kitételt, miszerint támogatni fognak valamilyen kalózkodás-ellenes technikát, de az sem, hogy nem tesznek ilyet – a fenti „gárda” (például az amerikai filmesek jogvédő szervezete, az MPAA) részvétele pedig nem sok jót sejtet e tekintetben.

Nem szabad elfelejteni, hogy a P4P-t életre hívó DCIA együttműködés tulajdonképpen a hollywoodi nagyok és számos technológiai óriásvállalat „közös gyereke”. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy még 2002-ben letették a voksukat amellett, hogy létre kell hozni egy munkacsoportot, amely figyeli a jövőbeli technológiai fejlesztéseket. Az ugyanis kiderült a jogvédők számára, hogy ezeket nem később kell megtámadni, amikor már nagyon sokan használják, hanem még idejekorán úgy alakítani, hogy az a stúdiók érdekeit szolgálja.

A Torrentfreak szerint ezenfelül sérülhet az Internet semlegessége is azzal, hogy azoknál az Internet-szolgáltatóknál (pontosabban ügyfeleiknél), akik nem csatlakoznak a P4P támogatóihoz, illetve nem használják a P4P szoftvereket, lelassítják a peerek közötti adatforgalmat. Ez magából az eljárásból adódik: mivel a P4P a fizikai közelségben levő peerek számára előnyt biztosít az adatcsere során, nyilván kevesebb adatot ad át „messzire”. Nem nehéz úgy módosítani a protokollt, hogy bizonyos Internet-szolgáltatók hálózatát távolinak érzékelje a program.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp