Connect with us

Újabb terv a “túl” gyors Internet-előfizetések lelassítására

Kütyük

Újabb terv a “túl” gyors Internet-előfizetések lelassítására

Lassítsál csak, kisfiam!

Utoljára májusban írtunk arról, hogy az amerikai Internet-szolgáltatók milyen módon igyekeznek gátat szabni a hálózati kapacitásaikat véglegekig kizsigerelni képes file-cserének. Úgynevezett sávszélesség-formázással (vagy -ellenőrzéssel, ha úgy jobban tetszik), ami konkrétan azt jelenti, hogy egyes protokollok forgalmát erőteljesen visszafogják. És habár több IPS is érintett volt a dologban, mégis, a Comcast nevéhez fűzhető a botrány kirobbanása. Merthogy botrány, az volt: az amerikai felhasználók felháborodtak, hogy tudtuk és így értelemszerűen engedélyük nélkül korlátozták hozzáféréseiket.

Ezúttal ismét szóba kell hozni a Comcast nevét, mivel az USA-beli Internet-szolgáltató bejelentette, hogy miként fog „elbánni” túl sok sávszélességet lefoglaló ügyfeleivel. Mitch Bowling, a Comcast szenior alelnökének elmondása értelmében nagyjából 20 percre visszafogják annál az ügyfélnél az Internet-hozzáférés sebességét, akiknél a legnagyobb le- vagy feltöltési tempót mérik. Teszik mindezt annak ellenére, hogy az Amerikai szövetségi szabályzatot megsértve cselekednek (legalábbis ha a Bittorrent átvitelek „kezelését” problémásnak találta a szabályzó testület – FCC -, valószínűleg ezt az eljárást sem fogja üdvözölni).

És hogy kit érint ez a nemsokára bevezetendő szabály? A Comcast meghatározása szerint a „heavy usereket”, vagyis a gyakran nagy adatmennyiséget forgalmazó előfizetőket. Ezzel tulajdonképpen nem korlátozza egyetlen (vagy néhány) protokollra az adatátvitel figyelését, elméletileg akár nagyméretű csatolmányokkal bíró e-mailek küldözgetésével és fogadásával is be lehet esni ebbe a felhasználói körbe. A vállalat közlése szerint a heavy user meghatározása közel valós időben történik majd, tehát a rendszer szinte azonnal reagálhat arra, ha valaki több GB-nyi adatot akarna átpumpálni a hálózaton rövid idő alatt.

Bowling természetesen még véletlenül sem a cég érdekeinek sérülésével hivatkozik, miszerint még több befektetést igényelne az ilyen felhasználók igényeinek kielégítése, hanem a többi előfizető védelmével takarózik. Az alelnök szerint ugyanis ők csak azért teszik mindezt, hogy az ügyfelek zöme elől ne „nyúlja le” a sávszélesség jelentős részét néhány, nagy forgalmat generáló internetező.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő