Connect with us

technokrata

Opera 9.5 – integrált védelemmel a kártevők ellen

Kütyük

Opera 9.5 – integrált védelemmel a kártevők ellen

A sebességtesztek szerint leggyorsabb norvég böngésző legújabb kiadása beépített antimalware védelmet kapott.

A 9.5-ös kiadással sokat optimalizáltak a fejlesztők a kezelőfelületen, melyet a norvég fejlesztők a reakcióidő csökkentésének figyelembevételével végeztek el. Emellett átdolgozták az integrált bittorrent klienst; a szoftver támogatja a Peer Exchange-et, ami gyorsabbá teszi a P2P letöltéseket. Persze még mindig nem képes mindazt biztosítani, amit egy különálló bittorrent kliens, de régóta az Opera az egyetlen olyan ismert browser, amely önmagába le tudja kezelni azt, ha a felhasználó egy .torrent linkre kattint.

A legújabb kiadás a napokban vált elérhetővé (letöltés). Ebben több apróbb hibát javítottak, mint például a Youtube videók alacsony minőségét okozó problémát és a BBC-n gyengélkedő Realplayert tették rendbe. Emellett újra visszakerült a Windows shell menü a Transfer kontextus menübe.

A böngészőt használók biztonságáról a Haute Secure gondoskodik – hasonlóan, ahogy a Firefoxnál. Ez utóbbi adatait a Google és a StopBadware szolgáltatja; a Haute Secure megoldása viszont közösségi forrásokon alapul, vagyis amit az internetezők ártalmasnak minősítenek, az kerül be az adatbázisba, nem pedig egy algoritmizált megoldás dönt ebben a kérdésben. A kiegészítés külön is letölthető.

Opera 9 vs. 8
Miben más a 9-es kiadás a 8. generációtól? Például a widgetek megjelenése miatt: ezek olyan kis böngészőablakok, amik az Internetről vett információkat a felhasználó desktopján jelenítik meg. Ha valaki jártas a Mac-ek világában, akkor számára ismerős lesz ez a funkció: a Mac OS X-ben az Apple Dashboard névre keresztelte a hasonló feladatot teljesítő szolgáltatást. A lehetőség használatára az Opera Software egyébként úgy próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy saját fejlesztésű widgeteket tett elérhetővé a böngészőtulajdonosoknak. Emellett bárki, aki ért a Javascripthez, CSS-hez és a HTML-hez, nekiállhat saját „bigyókat” gyártani.

Másik fontos változás, hogy a böngésző részévé vált a Bittorrent technológia kezelése. Már a 8-as kiadások némelyik bétájában is megtalálható volt ez a funkció, azonban az előző generáció végleges verziókból kimaradt korunk legnépszerűbb file-megosztási protokolljának támogatása. Az Opera a hivatalos Bittorrent.com keresőmotort alkalmazza böngészőjében – a bittorrentes letöltések a browser transfer managerjében jelennek meg, mint ahogy a „hagyományos” módon, FTP-vel letöltött állományok.

A szoftver legújabb változata innen tölthető le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp