Connect with us

technokrata

Most akkor veszélyes a mobiltelefon, vagy sem?

Kütyük

Most akkor veszélyes a mobiltelefon, vagy sem?

A kockázat egyes esetekben vitatható, más esetekben kifejezetten jelen van.

A mobiltelefon használatából eredő lehetséges kockázatok körüli viták egyidősek a technológiával. Az első jelentés szerint bizony agyrákot is okozhat, amit a rákövetkező tanulmány hevesen tagadott, a viszonylagos alacsony erősségű rádiójelekre hivatkozva – majd minden kezdődött elölről.

Most pedig tovább folytatódik: a University of Pittsburgh Cancer Institute vezetője, Ronald Herberman legfrissebb kutatása bizony lehetségesnek tartja, hogy a mobiltelefon sugárzás növeli egyes, viszonylag ritka rákos elváltozások kialakulásának esélyeit.

Várhatnánk a cáfolatot, de érdemes megállnunk egy szóra! Napjainkra a mobiltelefon használat drámaian megváltozott. Míg néhány tíz éve csak a kiváltságosok luxusa volt, vagy csak azok használták magas költségei miatt, akiknek nem volt vonalas telefonjuk, ma már sokan egyszerre több készülékkel is rendelkeznek, ott van mindenki kezében, végzettségtől, anyagi helyzettől és kortól függetlenül – beleértve a gyerekeket is. Herberman szerint ugyanis ők a legveszélyeztetettebbek a sugárzás szempontjából. Akinek van, az pedig állandó jelleggel használja is, a fix vonalas hívások kárára. Így a potenciális kockázatoknak való kitettség a havi néhány óráról, havi több tíz napra emelkedett.

Herberman kutatása nem szentírás, de tény, hogy mindannyian érintettek vagyunk. Szerencsére a kockázatokat többféle módon lehet csökkenteni: Bluetooth headsettel, fülhallgatóval, kihangosítóval – azaz minden olyan megoldással, ami távolabb viszi fejünktől az antennákat. Egyes orvosok szerint a hosszú beszélgetések alkalmával egyszerűen csak váltogassuk a készüléket a füleink között, így megakadályozhatjuk, hogy a hullámok agyunkban egy helyre koncentrálódjanak. A rizikó elég valószínű ahhoz, hogy megtegyük ezeket az apróságokat az egészségünk érdekében.

De van ennél egy sokkal veszélyesebb kockázat: az amerikai University of Utah pszichológusa, David Strayer szerint a kormány mögött mobiltelefont használni jóval veszélyesebb, mint részegen vezetni.

A szakemberek nem győzik hangoztatni, hogy a számítógépeinkkel ellentétben, amelyek egyszerre több folyamatot is kezelnek, a mi agyunk erre nem képes. Ezzel párhuzamosan Strayer kutatása is azt bizonyítja: vezetés közben telefonálni nagyon veszélyes, függetlenül attól, hogy alkalmazunk-e headsetet vagy sem.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák