Connect with us

Most akkor veszélyes a mobiltelefon, vagy sem?

Kütyük

Most akkor veszélyes a mobiltelefon, vagy sem?

A kockázat egyes esetekben vitatható, más esetekben kifejezetten jelen van.

A mobiltelefon használatából eredő lehetséges kockázatok körüli viták egyidősek a technológiával. Az első jelentés szerint bizony agyrákot is okozhat, amit a rákövetkező tanulmány hevesen tagadott, a viszonylagos alacsony erősségű rádiójelekre hivatkozva – majd minden kezdődött elölről.

Most pedig tovább folytatódik: a University of Pittsburgh Cancer Institute vezetője, Ronald Herberman legfrissebb kutatása bizony lehetségesnek tartja, hogy a mobiltelefon sugárzás növeli egyes, viszonylag ritka rákos elváltozások kialakulásának esélyeit.

Várhatnánk a cáfolatot, de érdemes megállnunk egy szóra! Napjainkra a mobiltelefon használat drámaian megváltozott. Míg néhány tíz éve csak a kiváltságosok luxusa volt, vagy csak azok használták magas költségei miatt, akiknek nem volt vonalas telefonjuk, ma már sokan egyszerre több készülékkel is rendelkeznek, ott van mindenki kezében, végzettségtől, anyagi helyzettől és kortól függetlenül – beleértve a gyerekeket is. Herberman szerint ugyanis ők a legveszélyeztetettebbek a sugárzás szempontjából. Akinek van, az pedig állandó jelleggel használja is, a fix vonalas hívások kárára. Így a potenciális kockázatoknak való kitettség a havi néhány óráról, havi több tíz napra emelkedett.

Herberman kutatása nem szentírás, de tény, hogy mindannyian érintettek vagyunk. Szerencsére a kockázatokat többféle módon lehet csökkenteni: Bluetooth headsettel, fülhallgatóval, kihangosítóval – azaz minden olyan megoldással, ami távolabb viszi fejünktől az antennákat. Egyes orvosok szerint a hosszú beszélgetések alkalmával egyszerűen csak váltogassuk a készüléket a füleink között, így megakadályozhatjuk, hogy a hullámok agyunkban egy helyre koncentrálódjanak. A rizikó elég valószínű ahhoz, hogy megtegyük ezeket az apróságokat az egészségünk érdekében.

De van ennél egy sokkal veszélyesebb kockázat: az amerikai University of Utah pszichológusa, David Strayer szerint a kormány mögött mobiltelefont használni jóval veszélyesebb, mint részegen vezetni.

A szakemberek nem győzik hangoztatni, hogy a számítógépeinkkel ellentétben, amelyek egyszerre több folyamatot is kezelnek, a mi agyunk erre nem képes. Ezzel párhuzamosan Strayer kutatása is azt bizonyítja: vezetés közben telefonálni nagyon veszélyes, függetlenül attól, hogy alkalmazunk-e headsetet vagy sem.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő