Connect with us

technokrata

Enyhül az Internet-cenzúra Kínában – ideiglenesen

Kütyük

Enyhül az Internet-cenzúra Kínában – ideiglenesen

Egyes site-ok elérhetősége napról napra változik.

Közeleg a pénteki megnyitóünnepség, mellyel kezdetét veszi a Pekingi Olimpia. A neves sportesemény kapcsán a világ nagy része most a rizs hazájára figyel, a kommunista vezetés pedig igyekszik az ország legjobb arcát mutatni. Ehhez persze el kellett némítani a Tibetért tüntetőket (ami nem sikerült teljesen), az emberi jogokért tüntetőket, a nyugati tartományokban élő muzulmánokkal kapcsolatban pedig sokan úgy vélik, hogy Kína találta ki az „ujgur terroristák” csoportját, hogy alaposan megfigyelhesse szeparatista tevékenységüket.

Jelenleg – érthető módon – a sportolók teljesítményéről szóló közvetítések problémássága áll a média érdeklődésének központjában. Jellemző kommunista beidegződés, hogy mindenkiben a rendszer ellen kémkedő ügynököt látnak, ezért az egyes eseményekről való tudósításokra legalább egy nappal előtte előre be kell jelentkeznie a riportereknek, akik csak egy helyi „segítővel” kísérten vehetnek részt az olimpiai játékok közvetítésén. És nem jutott túl az újságíró a kommunikációs nehézségeken pusztán ennyivel: a nagy kínai tűzfal blokkolásával is meg kell birkóznia.

Ismeretes, hogy a kommunista vezetés igyekszik „megóvni” a kínai népet a szellemi fejlődését károsan befolyásoló információktól, ami alatt a szabad véleménynyilvánítás demokratikus jogát gyakorló weboldalak blokkolását kell érteni. A tűzfalszabályok nem ritkán olyan nagy híroldalakra is kiterjednek, melyek tudósítói jelenleg már Pekingben tartózkodnak, munkájukhoz pedig lassan égető szükség lenne az európai, amerikai site-ok elérésére.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetője a múlt hét végén úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatatlan bármilyen korlátozás, ami a tudósítók online (sporttal kapcsolatos) kommunikációjára vonatkozik, aminek a kínai vezetés eleget is tett, meg nem is. Az azóta eltelt napok során számos oldal blokkolása megszűnt (ne legyenek ábrándjaink, csak ideiglenesen), illetve jónéhány oldal hol szabadon elérhető, hol le van tiltva a Kínából való hozzáférése.

A fentiek ellenére a megnyitó ünnepség valószínűleg grandiózus lesz, még annak is érdemes megnéznie magyar idő szerint péntek délután, aki amúgy elutasítja a doppingolásról (és az ellenőrzések kikerüléséről) híres, elanyagiasodott sporteseményt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák