Connect with us

technokrata

Lesz laptop 10 dollárért is?

Kütyük

Lesz laptop 10 dollárért is?

Vannak, akik szerint 1500 forintért is lehet működő számítógépet készíteni. Mások szerint pedig nem.

A minap jelentette be Delhiben az indiai szövetségi kormány egyik minisztere, hogy egy oktatás szintjének magasabbra emeléséhez szükséges számítástechnikai eszközt, konkrétan egy laptopot fejlesztenek – ennek ára mindössze 10 dollár lesz! A hír kedden és szerdán végigsöpört a nemzetközi médián, de, mint kiderült, nem egészen úgy igaz, ahogy az nyilvánossá vált. Az indiaiak ugyanis 100 dolláros laptopot készítenek (egy nulla az első fordításnál lemaradt). Ez persze még mindig nagy kihívás (a XO laptop mögött álló OLPC projektnek nem is sikerült, csak dupla ennyiből kihozni).

D. Purandeswari, a távol-keleti állam felsőoktatásért felelős minisztere tartott konferenciát Delhiben, igaz, a kis gép technikai paramétereiről nem árult el sokat. Inkább a „mire lesz jó” megközelítést használta, és az általa elérhető oktatási előnyöket ecsetelte a miniszterasszony. Felismerve, hogy a jövő nemzedékének mekkora szüksége van az információtechnológiai eszközök, szolgáltatások igénybevételére, egyúttal azt is bejelentette, hogy tervbe vették az Internet-hozzáférések ingyenessé tételét az ország összes lakosa számára – amennyiben a Világhálót oktatási, tanulási céllal böngészik.

Tudni kell, hogy India szélessávú Internet-hozzáférésének penetrációja nagyon alacsony – szemben északi szomszédjával, Kínával, ahol az elmúlt hónapokban sikerült még az USA-ból internetezők számát meghaladni (bővebben itt). Buddha hazája mindössze 4,4 millió broadband kapcsolatot tudhat magáénak, miközben lakossága nemrég már az 1,1 milliárd főt is meghaladta.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd