Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lesz laptop 10 dollárért is?

Kütyük

Lesz laptop 10 dollárért is?

Vannak, akik szerint 1500 forintért is lehet működő számítógépet készíteni. Mások szerint pedig nem.

A minap jelentette be Delhiben az indiai szövetségi kormány egyik minisztere, hogy egy oktatás szintjének magasabbra emeléséhez szükséges számítástechnikai eszközt, konkrétan egy laptopot fejlesztenek – ennek ára mindössze 10 dollár lesz! A hír kedden és szerdán végigsöpört a nemzetközi médián, de, mint kiderült, nem egészen úgy igaz, ahogy az nyilvánossá vált. Az indiaiak ugyanis 100 dolláros laptopot készítenek (egy nulla az első fordításnál lemaradt). Ez persze még mindig nagy kihívás (a XO laptop mögött álló OLPC projektnek nem is sikerült, csak dupla ennyiből kihozni).

D. Purandeswari, a távol-keleti állam felsőoktatásért felelős minisztere tartott konferenciát Delhiben, igaz, a kis gép technikai paramétereiről nem árult el sokat. Inkább a „mire lesz jó” megközelítést használta, és az általa elérhető oktatási előnyöket ecsetelte a miniszterasszony. Felismerve, hogy a jövő nemzedékének mekkora szüksége van az információtechnológiai eszközök, szolgáltatások igénybevételére, egyúttal azt is bejelentette, hogy tervbe vették az Internet-hozzáférések ingyenessé tételét az ország összes lakosa számára – amennyiben a Világhálót oktatási, tanulási céllal böngészik.

Tudni kell, hogy India szélessávú Internet-hozzáférésének penetrációja nagyon alacsony – szemben északi szomszédjával, Kínával, ahol az elmúlt hónapokban sikerült még az USA-ból internetezők számát meghaladni (bővebben itt). Buddha hazája mindössze 4,4 millió broadband kapcsolatot tudhat magáénak, miközben lakossága nemrég már az 1,1 milliárd főt is meghaladta.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés