Connect with us

technokrata

A Firefox leelőzte az Internet Explorert!

Kütyük

A Firefox leelőzte az Internet Explorert!

Hazánkban már a Tűzróka a nyerő.

Meglepő eredménnyel zárult az Adverticum július havi felmérése a hazai felhasználók alapvető szoftverhasználatáról. Az előző hónap eredményei alapján várható Firefox előretörés minden várakozáson felüli lett: a Firefox 3 (letöltés itt) 11%-os részesedést szerzett, ráadásul úgy, hogy a Firefox – ha nagyon kis mértékben is, de – megelőzte a nagy rivális Internet Explorert. A verziószám nélküli böngészőhasználatban a Firefox részesedése 48,9% az Internet Exploreré 46,8%!

Ez közel 7%-os előretörést jelent az előző hónaphoz képest. Igaz, két fontos tényező is közrejátszott: egyrészt ebben az időszakban volt a Firefox 3 „letöltés napja”, és emiatt a sajtó és az internetezők figyelme fokozottan irányult erre a böngészőre. Másrészt a nyári időszakban a szabadságolások miatt megnőtt az olyan felhasználók aránya, akik fogékonyabbak az alternatív megoldások iránt. Azaz ez az arány elképzelhető, hogy szokatlan kiugrás, és néhány héten-hónapon belül az Explorer visszaszerzi a vezető helyét. Az Adverticum jövő havi mérése már erre is adhat választ.

A mérésben 2,4 millió böngésző adata szerepel, az adatok július első hetében kerültek rögzítésre. A listát a múlt hónaphoz képest bővítették az alacsony népszerűségű alternatív böngészők adataival is. Az Adverticum AdServer azon böngészőket „látja” és méri, amelyek megjelenítik az Adverticum AdServer által kiszolgált hirdetéseket, így torzíthatják az adatokat adblockerek, mobiltelefonos böngészők. A torzítás azonban nem befolyásolja az időről időre megismételt mérésekből kiszámítható trendeket, sőt alapvetően az arányokat sem, magát a mérést egy – a maga nemében egyedülállóan széleskörű – mintavételes eljárásnak lehet tekinteni. A minta mérete valóban óriási: a mérés során több mint 3 milliárd hirdetést jelenített meg az Adverticum.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek