Connect with us

technokrata

„Csak saját hülyeségüket bizonyítják” – jogvédők bérelte hacker a Bittorrent ellen

Kütyük

„Csak saját hülyeségüket bizonyítják” – jogvédők bérelte hacker a Bittorrent ellen

Kiderült, hogy a legismertebb file-csere site-ok közül kettő kulisszái mögé is sikerült bejutnia az amerikai jogvédők által felfogadott hackernek. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal hiába…

Tavaly október végén írtunk arról, hogy exkluzív interjút adott az a hacker a Wired News-nak, akit a hollywoodi filmkiadók jogi érdekeit képviselő szervezet, az MPAA (Motion Picture Association of America) bérelt fel. Robert Anderson először 2006-ban találkozott a szervezettel: akkor a hackert arra próbálták meg rávenni, hogy bizalmas, belső adatokat szolgáltasson ki a TorrentSpy nevű bittorrent szerver üzemeltetőiről. Andersonnak azt ígérték: egy 15 ezer dolláros csekket vehet át az MPAA-től, ha információkat szerez a TorrentSpy „belső életéről”. Emellett azzal is kecsegtették a hackert, hogy híressé válik: ő lesz az, aki megmenti Hollywoodot a filmmásolók hadától.

Anderson nem tudott ellenállni, és eladta tudását az amerikai szervezetnek; erre viszont később a TorrentSpy üzemeltetői rájöttek. Ebből persze újabb per született, csak a fel- és az alperes személye kicserélődött: Justin Bunnell, a bittorrent szerver mögött álló csapat egyik tagja rendszeresen járt bíróságra a jogtalan adatszerzés miatt. A vég azonban utolérte a TorrentSpy-t, és a tavaly augusztusban még 1 millió (!) torrentet hostoló site idén március 24-én bírósági döntés kényszere miatt be kellett zárjon.

Pirates on the deck!
Időközben azonban kiderült, hogy Anderson nem csak a TorrentSpy üzemeltetőinek közelébe tudott férkőzni, hanem a svéd alapítású The Pirate Bay bittorrent site kapcsán is fontos adatokhoz jutott. Bírósági dokumentumok szerint a hacker a következőket írta a jogvédőknek: „Neveket, címeket, és telefonszámokat tudunk adni, melyek a Torrentspy.com és a Thepiratebay.org oldalak tulajdonosaihoz tartoznak; emellett olyan bizonyítékokat, amelyek a két cég közötti összefonódást támasztják alá.”

Peter Sunde, a Kalóz-öböl társalapítója a következőket nyilatkozta a TorrentFreak részére a fentiekről: „Nyíltan vállaljuk, amit teszünk. Azt hiszem, a Justin és köztünk zajlott levélváltásokban olyasmik szerepeltek, mint: „Mi a f*sz van ezzel a szerzői jogi sz*rral?” [..] Elképesztően vicces, ha igaz, hogy az MPAA ilyen információkért pénzt fizetett, különösen annak ismeretében, hogy ezt tiltják az amerikai törvények. Ezzel csak saját hülyeségüket bizonyítják.”

Tulajdonképpen nem meglepő, hogy az MPAA bevetette hackerét a svédek ellen (is): az amerikai jogvédők már vagy fél évtizede próbálnak fogást találni a liberális törvények miatt eddig elérhetetlennek bizonyult P2P site-on. Emiatt a Kalóz-öbölről számos esetben kellett már írnunk, ám eddig mindig a skandináv társaság jött ki győztesen az amerikaiakkal szemben. Bővebben itt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd