Connect with us

technokrata

Ingyenes csodaszer? Dugó elkerülés GPS-szel – hazánkban a TMC!

Kütyük

Ingyenes csodaszer? Dugó elkerülés GPS-szel – hazánkban a TMC!

A TrafficNav, a Magyar Rádió és a Navi-Gate ma délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján a TMC játszotta a főszerepet.

Mint azt a tesztvezetéssel egybekötött rendezvényen megtudtuk, augusztus elsején, vagyis e hét pénteken hivatalosan is elindul hazánkban a TMC szolgáltatás, még pedig a Nokia Siemens Networks hathatós támogatásával. Az immár több mint egy éve tesztüzemben működő TMC első körben a fővárosban lesz használható, augusztus végétől azonban már az egész országot le fogja fedni. Az ígéretek szerint a lehető legfrissebb adatokat biztosító és abszolút megbízható TMC szolgáltatás a végfelhasználók számára teljesen ingyenes.

A hazai TMC megvalósításában és működtetésében kulcsszerepet betöltő TrafficNav, illetve a felhasználók részére a Magyar Rádió biztosítja a TMC jelek országos elérhetőségét, a TMC szolgáltatás pedig az elsők közt a Navi-Gate által forgalmazott Garmin GPS készülékek segítségével vehető igénybe. Az iGO 8 felhasználók várhatóan valamikor idén ősszel tölthetik majd le az első, immár TMC kompatibilis Magyarország térképet, mely mintegy 2.000 darab rögzített TMC pontot tartalmaz majd.

TMC
A TMC (Traffic Message Channel) az analóg FM adások RDS kódjának egy szegmensét kitevő digitális adatátviteli csatorna, melyen keresztül a navigációs készülékek által értelmezhető közlekedési hírek (útlezárások, balesetek, torlódások, határátkelőhelyi várakozási idők) sugározhatók ki.

A TMC (vagy másik gyakori nevén RDS-TMC) kiforrott és nemzetközi szabványokban rögzített technológia, mely ma Európában és az Egyesült Államokban is a közlekedési információk sugárzásának de facto szabványa. Ma szinte minden nyugat-európai országban működik TMC szolgáltatás. Az új Európai Uniós tagállamok közül a szolgáltatás eddig csak a Cseh Köztársaságban volt elérhető.

A jelenleg forgalomban levő navigációs készülékek túlnyomó többsége önmagában, vagy TMC antennával kiegészítve alkalmas a TMC közlekedési hírek vételére (térképfrissítés szükséges lehet), melyeket vizuális (a térképen megjelenő ikonokkal) és szöveges formában is megjelenít, sőt, akár elkerülő utat is ajánl. A technológia szépsége, hogy a Magyarországon kisugárzott TMC közlekedési információk a hazai felhasználók számára magyarul, a külföldi autósok készülékein viszont saját nyelvükön jelennek meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek