Connect with us

technokrata

Ingyenes csodaszer? Dugó elkerülés GPS-szel – hazánkban a TMC!

Kütyük

Ingyenes csodaszer? Dugó elkerülés GPS-szel – hazánkban a TMC!

A TrafficNav, a Magyar Rádió és a Navi-Gate ma délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján a TMC játszotta a főszerepet.

Mint azt a tesztvezetéssel egybekötött rendezvényen megtudtuk, augusztus elsején, vagyis e hét pénteken hivatalosan is elindul hazánkban a TMC szolgáltatás, még pedig a Nokia Siemens Networks hathatós támogatásával. Az immár több mint egy éve tesztüzemben működő TMC első körben a fővárosban lesz használható, augusztus végétől azonban már az egész országot le fogja fedni. Az ígéretek szerint a lehető legfrissebb adatokat biztosító és abszolút megbízható TMC szolgáltatás a végfelhasználók számára teljesen ingyenes.

A hazai TMC megvalósításában és működtetésében kulcsszerepet betöltő TrafficNav, illetve a felhasználók részére a Magyar Rádió biztosítja a TMC jelek országos elérhetőségét, a TMC szolgáltatás pedig az elsők közt a Navi-Gate által forgalmazott Garmin GPS készülékek segítségével vehető igénybe. Az iGO 8 felhasználók várhatóan valamikor idén ősszel tölthetik majd le az első, immár TMC kompatibilis Magyarország térképet, mely mintegy 2.000 darab rögzített TMC pontot tartalmaz majd.

TMC
A TMC (Traffic Message Channel) az analóg FM adások RDS kódjának egy szegmensét kitevő digitális adatátviteli csatorna, melyen keresztül a navigációs készülékek által értelmezhető közlekedési hírek (útlezárások, balesetek, torlódások, határátkelőhelyi várakozási idők) sugározhatók ki.

A TMC (vagy másik gyakori nevén RDS-TMC) kiforrott és nemzetközi szabványokban rögzített technológia, mely ma Európában és az Egyesült Államokban is a közlekedési információk sugárzásának de facto szabványa. Ma szinte minden nyugat-európai országban működik TMC szolgáltatás. Az új Európai Uniós tagállamok közül a szolgáltatás eddig csak a Cseh Köztársaságban volt elérhető.

A jelenleg forgalomban levő navigációs készülékek túlnyomó többsége önmagában, vagy TMC antennával kiegészítve alkalmas a TMC közlekedési hírek vételére (térképfrissítés szükséges lehet), melyeket vizuális (a térképen megjelenő ikonokkal) és szöveges formában is megjelenít, sőt, akár elkerülő utat is ajánl. A technológia szépsége, hogy a Magyarországon kisugárzott TMC közlekedési információk a hazai felhasználók számára magyarul, a külföldi autósok készülékein viszont saját nyelvükön jelennek meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő