Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google-nál is jobb webes kereső?

Kütyük

A Google-nál is jobb webes kereső?

Új keresőmotor készül a Google-t otthagyott alkalmazott révén.

Cuil – a ma bejelentett online kereső neve, melyet tervezői a Google-nél is jobban funkcionálónak propagálnak. A stanfordi professzor, Tom Costello, és felesége, Anna Patterson (aki egyébként korábban a Google-nél dolgozott) nevével fémjelzett szolgáltatás jobb és gyorsabb lesz, mint napjaink legnépszerűbb keresője, állítja a házaspár.

A két megoldás között a rangsoroló rendszer jelenti a legnagyobb különbséget. Ahelyett, hogy a Google-nél működő Pagerank szisztémához hasonlót dolgoztak volna ki (mely a weboldalakon elhelyezett linkekre alapul), a puritánabb, sötét színeket alkalmazó Cuil elemzi a weblapok tartalmát, hogy keresés esetén releváns találatokat adhasson ki. Ezeket a találatokat egyébként a Google-nél megszokott felsorolásszerű megjelenítés helyett amolyan cikkszerűen teszi elérhetővé.

Costello szerint az általuk létrehozott kereső kontextuális, vagyis igyekszik „megérteni” a szöveg tartalmát. A Google-nél háromszor több, jelenleg közel 122 milliárd weblapot monitorozó Cuil esetében ez azt jelenti, hogy ha például a Harry kulcsszót adjuk meg számára, akkor külön fülre csoportosítja a Harry Potterrel és az angol királyi család Harry hercegével kapcsolatos linkeket. Costello állítása szerint háromszor gyorsabban dolgoznak a Cuil crawlerei (vagyis az új weblapokat felkutató/elemző botok), mint a Google-nél alkalmazottak.

Az persze kérdés, hogy pusztán a jobb termék sikerre viszi-e a most induló szolgáltatást – egy olyan környezetben, ahol az internetezők nagy része a keresés szinonimájaként használja a googling kifejezetést, nem lesz könnyű dolga a Cuilnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés