Connect with us

technokrata

Elérkezik a zettabájt korszaka!

Kütyük

Elérkezik a zettabájt korszaka!

Az előrejelzések szerint a következő négy évben a globális IP-alapú hálózati forgalom eléri az ötszázmilliárd gigabájtot.

2012-re a 2007-es adatokkal összehasonlítva hatszoros növekedés várható, elsősorban a videóforgalom és a közösségi hálózatok térnyerése miatt. A Cisco Visual Networking Index (VNI) előrejelzés a 2007-2012 közötti időszakra vonatkozóan foglalja össze a fogyasztói és vállalati, illetve intézményi IP-hálózatokkal kapcsolatos főbb trendeket. A Cisco saját, valamint független elemzők előrejelzései alapján készített tanulmánya szerint a legmarkánsabb folyamatok hajtóerői a videoalapú tartalmak illetve a Web 2.0-ás közösségi hálózatok és a csoportmunka-alkalmazások egyre dinamikusabb terjedése.

A Cisco VNI előrejelzése az IP-forgalom összetett éves növekedési rátáját (CAGR) 2007 és 2012 között 46%-ra taksálja, ami annyit jelent, hogy a forgalom kétévente közel megduplázódik. Az ilyen volumenű forgalom hálózati sávszélesség-igénye hozzávetőlegesen 522 exabájt*, ami valamivel meghaladja a fél zettabájtot.

Az online video-alapú kommunikáció és szórakoztatás, valamint a közösségi hálózatok megjelenése rendkívül nagymértékben növelik az internetes adatforgalmat. 2012-ben az internetes videoforgalom önmagában véve 400-szorosa lesz az Egyesült Államok 2000-ben mért teljes gerinchálózati forgalmának. Ezt a trendet erősíti az a tény is, hogy míg az internetes videoforgalom a teljes nemzetközi magánfelhasználói forgalom 12%-át tette ki 2006-ban, addig 2007-ben ez az érték 22%-ra emelkedett. Az előrejelzések szerint az igény szerinti (on-demand) videó, az IP-televíziózás, a peer-to-peer (végpontok közötti közvetlen kapcsolaton alapuló) videó és az internetes videotartalmak 2012-re a teljes fogyasztói forgalom közel 90%-át teszik majd ki.

A vállalati és intézményi IP-forgalom várhatóan ugyancsak erőteljesen bővül, így összetett növekedési üteme az előrejelzések szerint a 2007-2012 közötti időszakban évente 35% lesz. Az üzleti IP-forgalom bővülésének két alapvető motorja a szélessávú technológia növekvő terjedése a kisvállalati szegmensben, illetve a fejlett videokommunikációs alkalmazások elterjedése a vállalkozások körében. Erre példa a Cisco TelePresence virtuális tárgyalója. Az üzleti IP-hálózati forgalom legdinamikusabb növekedése a feltörekvő piacokon illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható. A 2012-ig tartó időszakban a forgalom volumene továbbra is Észak-Amerikában lesz a legnagyobb; amit az ázsiai és csendes-óceáni térség követ majd Nyugat-Európával karöltve.

A Cisco VNI előrejelzés további fontos megállapításai:

  • 2012-re a globális IP-forgalom eléri a havi 44 exabájtot, szemben a 2007-es havi 7 exabájt alatti értékkel.

  • Összehasonlításképpen, a 2002-es globális IP-forgalom összesen évi 5 exabájtot tett ki, vagyis 2012-re az IP-forgalom éves volumene ennek a százszorosa lesz.
  • 2012 decemberében a havi globális IP-forgalom 11 exabájttal lesz magasabb, mint az előző év utolsó hónapjában, azaz a forgalom mindössze egyetlen év alatt ugyanannyival bővül majd, mint amekkora növekedést a 2000 óta eltelt nyolc évben mutatott.
  • 2008 és 2012 között a mobil adatforgalom évente hozzávetőlegesen megduplázódik.

„A vizuális hálózatok terjedése világszerte jelentősen kihat az IP-forgalom növekedésére, mind a fogyasztói, mind az üzleti szolgáltatások piacán” – mondta Suraj Shetty, a Cisco alelnöke. „Pár éve az exabájt még teljesen ismeretlen kifejezésnek számított. Ma azonban olyan erőteljes növekedésnek lehetünk tanúi, hogy 2012-re ismét egy új kifejezéssel bővül a szótárunk, mert akkora már a zettabájt lesz az általánosan használatos mértékegység.”

A Cisco Visual Networking Index Forecast and Methodology, 2007-2012 („Cisco vizuális hálózati index: előrejelzés és módszertan, 2007-2012), valamint az ehhez kapcsolódó, frissített Cisco „Approaching the Zettabyte Era” („Cisco: a zettabájt korszakának hajnalán”) című tanulmány a Cisco Visual Networking Index kutatás részét képezik. A kezdeményezés célja, hogy folyamatosan mennyiségi és minőségi információkat jelentessen meg az IP-hálózati kereslettel illetve felhasználással kapcsolatban.


Egy zettabájt ezermilliárd gigabájt, 1000 exabájt, azaz 250 milliárd DVD. Egy exabájt egymilliárd gigabájt, 1000 petabájt, azaz 250 millió DVD.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák