Connect with us

technokrata

A Nokia bekebelezi a Symbiant

Kütyük

A Nokia bekebelezi a Symbiant

A legnagyobb mobilgyártó felvásárolja a Symbian szoftvercéget.

A Nokia a mai napon bejelentette, hogy készpénzajánlatot tett minden olyan Symbian Limited részvény megvásárlására, mely még nem áll a vállalat tulajdonában. A mintegy 52 százalék, a Nokia tulajdonát még nem képező Symbian Limited részvény megvásárlásának nettó készpénzköltsége megközelítőleg 264 millió euró lesz.

A Nokia visszavonhatatlan kötelezettségvállalást kapott a Sony Ericsson-tól, a Telefonaktiebolaget LM Ericsson vállalattól, a Panasonic-tól és a Siemens-től részvényeik eladására, melyek a megvásárolni szándékozott részvények mintegy 91 százalékát képezik. A Nokia várakozása szerint a Samsung is el fogja fogadni az ajánlatot. Az akvizíció lényeges lépés a Symbian Alapítvány megalapításában, melyet szintén ma jelentett be a Nokia, együtt az AT&T-vel, az LG Electronics-szal, a Motorolával, az NTT DoCoMo-val, a Samsunggal, a Sony Ericssonnal, a STMicroelectronics-szal, a Texas Instruments-cel és a Vodafone-nal.

˝Jelentős mérföldkő ez a szoftver stratégiánkban˝ – mondta el Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója. ˝A Symbian már most is a vezető nyílt platform a mobilkészülékek számára. Az akvizíció nyomán, valamint a Symbian Alapítvány életre hívásával vitathatatlanul a mobil innováció legvonzóbb platformjává válik. Új, ellenállhatatlan webes felületű alkalmazások kifejlesztésére ösztönöz majd a fogyasztók egy új generációjának legnagyobb örömére˝.

˝A kezdeményezést fogadó széleskörű támogatás, amely egyesítette a Symbian platformot körülvevő iparágat, világosan megmutatja azt az erőt, amellyel ez a lépés bír az alkalmazásfejlesztők és az ökoszisztéma más szereplői számára. A hatékony, nyitott innovációt fogjuk ösztönözni a platform egységesítésével és a szoftver ellátási lánc egyszerűsítésével, felhasználva a mobilkészülékekben szerzett tapasztalatunkat. A Nokia jól pozícionált ahhoz, hogy kihasználja a nyitott innováció előnyeit, ahhoz hogy megfelelhessünk, sőt túlszárnyalhassuk a vezető konvergált készülékekre és élményekre vonatkozó fogyasztói elvárásokat˝ – folytatta Kallasvuo.

A Symbian Limited szoftver vállalat, mely a mobiltelefonokra kifejlesztett, piacvezető, nyílt operációs rendszer, a Symbian operációs rendszer fejlesztője és licencének tulajdonosa. Symbian operációs rendszerre tervezett felhasználói felületet használ például a Nokia S60-ja, a MOAP (S) 3G hálózatra és UIQ-ra, az UIQ Technology tervezésében, mely a Motorola és a Sony Ericsson közös vállalata. A magántulajdonú, 1998-ban alapított Symbian központja Londonban, az Egyesült Királyságban található, míg további irodái az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ázsiában (Bangalore, Peking, Szöul és Tokió) vannak.

˝Tíz évvel ezelőtt a Symbiant az iparág előrelátó szereplői azért alapították, hogy továbbfejlesztett, nyílt operációs rendszert és szoftver szakértelmet kínáljanak ez egész mobiliparágnak˝ – mondta Nigel Clifford, a Symbian vezérigazgatója. ˝Tervünk az, hogy a legszélesebb körben használt szoftver platform legyünk a világon, és ma valóban a Symbian operációs rendszer a piacvezető minden mértékkel mérve. A mai bejelentés egy újabb merész lépés célunk elérésére, hogy egy teljes és már bizonyított platformot kínáljunk nyílt módon, ami arra az innovációra sarkall, amely mindannak az alapja, amit teszünk˝.

A Symbian operációs rendszerű mobiltelefonok a konvergált mobilkészülékek piaci szegmensének 60 százalékát teszik ki. A Symbian operációs rendszerű készülékek 2007-ben az összes mobilkészülék eladások körülbelül 7 százalékát jelentették, a 2006-os 5 százalékhoz képest. A mai napig világszerte 200 milliót meghaladó Symbian operációs rendszerű telefont szállítottak le, több mint 235 típust, 8 kereskedőtől több mint 250 mobilhálózaton. Több mint 4 millió fejlesztő vesz részt Symbian rendszerű alkalmazások kifejlesztésében.

A Nokia várhatóan 2008 negyedik negyedévében zárja le a felvásárlást, mely hatósági jóváhagyás alá esik és függ a szokásos zárókondícióktól. Gyorsjelentéseiben a Nokia várakozása szerint a tranzakció 2009-ben dilutív, 2010-ben megközelítőleg nullszaldós, 2010-ben pedig nyereséges lesz. A felvásárlás lezárása után minden Symbian alkalmazott Nokia alkalmazott lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák