Connect with us

technokrata

Vérlázító taktikával perelik a zenehallgatókat

Kütyük

Vérlázító taktikával perelik a zenehallgatókat

Újabb mélységeket sikerült elérnie az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA).

Évek óta citálja az amerikai internetezőket bíróság el az RIAA azzal a váddal, hogy illegálisan terjesztenek dalokat az Interneten. A szervezett bevett gyakorlata szerint az Internet-szolgáltatótól kikérik az adott IP-címhez tartozó előfizetői adatokat, majd az így azonosított felhasználók számára már megy is az ügyvédek hada által fogalmazott levél, melyben peren kívüli megállapodásra (és természetesen több ezer dollár kifizetésére) buzdítják a delikvenseket. Ellenkező esetben jön a per.

Tavaly azonban végre a körmére néztek az RIAA-nek, és szigorúbb szabályozást hoztak a peres eljárásokat illetően. Ennek következtében a szervezet több bírósági ügyet el is bukott – ezekben az esetekben Neil Wake kerületi bíró döntött a hanglemezkiadók szervezete ellen. Wake azzal indokolta ítéletét, hogy egy jogvédett dal megosztott könyvtárba való elhelyezése még nem bizonyítja az illegális másolást. Egyben arra kötelezte az RIAA-t, hogy szolgáltasson kézzelfogható bizonyítékot a jogsértésre vonatkozóan.

Ahelyett, hogy feladta volna elképzelését a szervezet, új taktikát dolgozott ki, kivédendő Wake bíró döntési preferenciáját. Egyszerűen abbahagyta a pereket, és új beadványokat intézett a bírósághoz. Ezekben az esetekben John Doe-k ellen kezdett eljárást, vagyis ismeretlen (az ügymenet későbbi szakaszában megnevezendő) alperessel szemben kezdeményezett jogi lépéseket. Mégpedig azért, mert ezeknél az ügyeknél meg van annak az esélye, hogy másik, kevésbé engedékeny (megvesztegethető?) bíró vezeti a tárgyalást.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle