Connect with us

technokrata

Miért olyan silány az Iwiw?

Kütyük

Miért olyan silány az Iwiw?

Röviden: mert nincsen komoly vetélytársa. Más azonban a helyzet külföldön.

Olvasóink java része szinte biztosan létrehozta már saját adatlapját a hazai közösségi hálózatépítő szolgáltatások vezetőjének, az Iwiw adatbázisában. Ezt követően megtapasztalhatta, hogy gyakran milyen kínszenvedés használni: gyakran lassú, nem jelennek meg a képek, néha lekéréskor hibát ad vissza a rendszer, hogy csak néhány alapvető problémát említsünk. És hol van akkor még a közösségi hálózatokban rejlő lehetőségek széles tárházának kiaknázása – messze. Ennek pedig legfőbb oka az, hogy nincsen olyan potenciálisan konkurens, amely fenyegetést jelentene az Iwiwre.

Nem ez a helyzet nemzetközi szinten. A News Corporation által birtokolt Myspace mostanában esik át egy komoly designváltáson, és mi tagadás, ideje is volt már: a felhasználói oldalak inkább kaotikus képet mutattak, mintsem jól rendszerezett információs lapokként tekinthettünk rájuk. Ugyanakkor elsősorban nem is külsőleg újult meg a Myspace, hanem a felhasználókkal való interakciót illetően eszközöltek komoly változtatásokat a fejlesztők. Vagyis azt a funkcionalitást célozták meg, ami valóban élettel tölti meg a site-ot, hiszen az ismerősök bejelölése, bemutatkozásuk elolvasása és képeik megnézése csak rövid időre ad rendszeres, napi szintű visszatérésre csábító élményt. Az amerikai oldalon frissítésre kerültek a navigációs eszközök, a profilszerkesztő, a keresési funkciók és a MyspaceTV lejátszó.

A fejlesztés több mint hat hónapja zajlott már. Nem csak saját elképzeléseiket építették bele a változtatásokba a programozók: az átalakításokat a felhasználók véleményének megkérdezése és kiértékelése előzte meg. A Youtube riválisának is tekinthető MyspaceTV lejátszó például már támogatja a nagyfelbontású videókat, illetve a Flash 9 megjelenésének részeként teljesképernyős lejátszást is lehetővé tesz.

És hogy mi kényszeríti ki a 115 milliós felhasználói táborral bíró közösségi site-ot a változtatásokra? Nagy riválisa, a Facebook, amely az elmúlt időkig jelentősen szűkebb rajongói körrel rendelkezett – napjainkra azonban beérte a Myspace-t. Nem mellesleg hamarosan az eredetileg egyetemisták közötti ismeretségi kapcsolatok digitalizálására létrehozott szolgáltatás is megújul, ennek pontos ideje azonban egyelőre ismeretlen. Ez utóbbi egyébként iskolapéldája annak, miként lehet rávenni a felhasználókat arra, hogy napi szinten hosszú-hosszú perceket, negyed/félórákat töltsenek el a site-on: több tízezer egyszerűen telepíthető (webes!) alkalmazás vár azokra, akik olyan élményekre vágynak, mint: megosztani utazási tapasztalatokat, társat keresni, játszani, ajándékozni, beszélgetni; és a többi.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák