Connect with us

technokrata

TomTom GPS navigáció az új iPhone-on

Kütyük

TomTom GPS navigáció az új iPhone-on

A TomTom máris lecsapott az Apple újdonságára.

A navigációs piac egyik neves szereplője, a hollandiai székhelyű TomTom nem sokkal a vadonatúj iPhone 3G hivatalos bejelentését követően már arról számolt be, hogy a cégnek már el is készült az erre az új iPhone-ra fejlesztett navigációs alkalmazása. ˝A mi navigációs rendszerünk már fut is az új iPhone-on˝ – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a TomTom szóvivője, aki elmondta, hogy hamarosan a kereskedelmi forgalomban is meg fog jelenni a spéci alkalmazás. Emberünk a forgalmazás megkezdésének pontos időpontjával, illetve a szoftver árával kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Mint ismeretes, az Apple második mobiltelefonjának egyik legfontosabb újdonsága a beépített GPS-vevő, mely a hagyományos navigációs szolgáltatásokon kívül többek közt geotagging funkciót is lehetővé tesz. Magyarul az iPhone-nal készített fotókban többek közt a készítés helyének pontos koordinátái is elmentődnek, melyek aztán a későbbiekben különféle alkalmazásokban könnyedén felhasználhatóak.

Apple iPhone 3G
A készülék designja nem sokat változott az elődhöz képest, méretei pedig minimális mértékben növekedtek. A 133 gramm tömegű új iPhone egész pontosan 115,5 milliméter hosszú, 62,1 milliméter széles, illetve 12,3 milliméter vastag. A TFT technológiájú érintőkijelzőhöz nem nyúltak hozzá a fejlesztők, ennek megfelelően a 3,5 colos képátlóval rendelkező display továbbra is 320×480 pixeles felbontású és 16 millió színárnyalatú. Az LCD kapcsán említést érdemel továbbá a már jól ismert Multi Touch technológia, a mozgásérzékelőre épülő automatikus kijelzőkép elfordítás, illetve a fényérzékelős automata fényerőállítás. A digitális fényképezőgép modul mindenképpen csalódást okoz, hiszen még mindig csak 2 megapixeles (1.600×1.200 képpont) felbontású és vakuja sincs.

Az első iPhone-t rengeteg kritika érte azért, mert csak az öregecske GPRS és EDGE adatátvitelt támogatta. A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) új iPhone-nak végre sikerült túllépnie ezen: a készülék a Wi-Fi (802.11b/g) és a Bluetooth 2.0 mellett UMTS-t és villámgyors HSDPA-t is kapott. Érthetetlen azonban, hogy a 3G videóhívásokhoz való második kamerát miért felejtették le a telefon előlapjáról. A TV-kimenetes és 3,5 milliméteres audio csatlakozós készülék egy feltöltéssel maximum 300 órás működésre képes, beszélgetési ideje pedig elérheti a 10 órát.

A memóriakártyákkal nem bővíthető 3G iPhone kereskedelmi forgalmazása július 11-én fog megkezdődni a világ huszonkét országában, az év végére pedig már közel hetven országban lesz kapható. Hazánkban a T-Mobile-nál lesz kapható a telefon. Új előfizetéssel a 8 GB-os modell (fekete) 199 dollárba fog kerülni, a 16 GB-os változatért (fekete, fehér) pedig 299 dollárt kell majd fizetni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek