Connect with us

technokrata

Miért állt le a Neptun?

Kütyük

Miért állt le a Neptun?

A Neptun Egységes Felsőoktatási Tanulmányi Rendszer közelmúltban történt leállásának oka.

A Neptun rendszert fejlesztő cég elmondása szerint a történtek oka egy áramszünet volt, amely annyira megviselte a szervereket, hogy több napra leállt a rendszer. A rendszer leállásának következtében több százezer diák és tanár nem fért hozzá vizsgaeredményeihez, nem tudtak online jelentkezni a vizsgáikra.

„Az áramkimaradásokra általában az ilyen és ehhez hasonló események hívják fel a figyelmet. Valóban kellemetlen, hogy mindez éppen a vizsgaidőszak alatt fordul elő, mert így többen és az átlagosnál jobban érintettek az áramszünet okozta fennakadásokban. Áramszünet azonban bármikor előfordulhat, hatására az érzékeny elektronikai eszközök károsodhatnak, adatok tömege veszhet el és hardverhibák állhatnak elő.” – mondta el az áramszünettel kapcsolatban Szarka Attila, az APC rendszermérnöke – „A számítógépek leállásait, meghibásodását és az adatvesztéseket az esetek 45,3 százalékában a tápellátási, energiaellátási problémák – áramkimaradás vagy túlfeszültség – okozzák. Az áramszünetek és a kisebb-nagyobb feszültségesések, túlfeszültségek ellen az érzékeny elektronikai eszközöket szünetmentes berendezésekkel érdemes védeni. Az APC megoldásként a szünetmentes berendezések használatát javasolja.”

Az áramszünetek következtében bekövetkező adatvesztések és károk a legtöbbször elkerülhetők lennének szünetmentes berendezések használatával. A rendszerleállást okozó energiaellátási zavarok egy része nem áramszünet, hanem feszültségesés vagy túlfeszültség. A szünetmentes berendezések ezek ellen is védenek, és egyes eszközök arra is képesek, hogy az alacsony feszültségből magasabb, normál kimeneti feszültséget állítsanak elő.

Frissítve
A történtekkel kapcsolatban megkereste újságunkat Fehér István, az SDA Stúdió Kft. ügyvezető igazgatója, aki pontosította korábbi értesüléseinket. Fehér elismerte, hogy a hardver meghibásodás okozta kimaradás valóban kiesést okozott a rendszer elérhetőségében azon intézmények esetében, ahol hostolt szolgáltatással érték el a rendszert, és ahol az érintett hallgatók száma nem érhette el összesen a 3500 főt. Ezen intézmények közül is csak kettőben zajlik jelenleg a vizsgaidőszak. Az igazgató közlése szerint a Neptun.Net-et használó több mint 220.000 hallgató részére a program ezalatt az incidens alatt is elérhető volt. A kimaradás teljes időtartama pontosan 38 órát ölelt fel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek