Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatátvitel – rádióhullámok helyett fénnyel!

Kütyük

Adatátvitel – rádióhullámok helyett fénnyel!

A kutatók a már elterjedt rádiós WLAN-technika mellett a fénnyel működő vezetéknélküli adatátvitelt is lehetővé akarják tenni.

Elsőként a Siemens kutatóinak sikerült 100 Mbit/s-ig terjedő sebességtartományban látható fénnyel adatokat átvinni. A kutatók a már elterjedt rádiós WLAN-technika mellett a fénnyel működő vezetéknélküli adatátvitelt is lehetővé akarják tenni. Ennek hátterében a sávszélesség és a gigabites otthoni hálózatok rugalmassága iránt állandóan növekvő igény áll, melyek az internet-szolgáltatások igénybevételéhez szükségesek. A szabad térben való adatátvitel a Siemens Corporate Technology (központi K+F) részlege kutatóinak nagy teljesítményű fehér fényű fénykibocsátó diódákkal (LED) sikerült, egyelőre 1 méter távolságra.

A mai otthoni hálózatok szűk keresztmetszetté válhatnak, ha nagysebességű optikai hálózatok „táplálják“ azokat, amelyek fel- és letöltési sebessége is meghaladhatja a 100 Mbit/s értéket. Ilyen adatsebességek adódhatnak pl. a nagyfelbontású TV-adásokból vagy telemedikai alkalmazásokból. A vezetéknélküli otthoni hálózatok számára egyre nagyobb problémát jelent, hogy például a három független WLAN-frekvenciasávot sok épületben többszörösen is használják a felhasználók, így adatcsomagjaik között ütközések keletkeznek. Erre a problémára a látható fény (frekvencia)engedélymentes és eddig nem használt alternatív médiumként kínálkozik.

A szabad térben az adatátvitel fehérfény-LED-ekkel valósulhat meg, amelyek kitűnnek hosszú élettartamukkal, robusztus mechanikai felépítésükkel, alacsony üzemi feszültségükkel és a normál izzólámpákénál nagyobb energia-hatékonyságukkal. Az adatok átvitele egyszerűen a LED által kibocsátott fény variálásával (modulációjával) történik. A vevőoldalon egy fényérzékelő alakítja vissza a fényjeleket elektromos impulzusokká. Ennek a témának szentel figyelmet 2008 januárja óta az Omega elnevezésű európai kutatási projekt, amelyet egy 20 európai ipari és tudományos partnerből – köztük a Siemensből– álló konzorcium működtet. A kutatók most főleg a fehér LED-es adatátviteli sebesség növelésére koncentrálnak. 2007 végén többek közt a szabványosítási tevékenység is megindult e téren, mégpedig az IEEE 802.15 (Institute of Electrical and Electronics Engineers) keretében, amit a Samsung kezdeményezett. A tervek szerint 2010 végére el is fogadhatnak egy szabványt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés