Connect with us

technokrata

Bűnösnek találták a zenekalózt

Kütyük

Bűnösnek találták a zenekalózt

Akár öt év börtönbüntetés is lehet a “jutalom”.

A Virginia állambeli Alexandriában május 22-én lezajlott tárgyaláson az esküdtszék bűnösnek talált egy brooklyni férfit szerzői jogok szervezett megsértésében. A szövetségi ügyész szerint Barry Gitarts „az Apocalypse Production Crew (APC) nevű internetes zenekalóz csoport meghatározó tagja volt legalább 2003 júniusa és 2004 áprilisa között”. A tárgyaláson bemutatott bizonyítékok és elhangzott tanúvallomások során kiderült, hogy Gitarts – „Dextro” álnév alatt – finanszírozott és üzemeltetett egy texasi szervert, amelyet az APC csoport tagjai használtak több százezer illegális hangfelvétel, film, szoftver és videojáték le- és feltöltésére. A tanúvallomások alapján kiderült, hogy az APC „első szolgáltatóként”, azaz ún. „release group”-ként tevékenykedett az interneten. Az ilyen csoportok az interneten terjesztett és onnan letöltött kalóz felvételek döntő többségének elsődleges forrásai.

Ez volt az első alkalom, hogy elsődlegesen zenével kapcsolatos on-line szerzői jogsértést az eljáró szövetségi ügyészség már a bírósági szakaszba juttatott, írja az RIAA (az amerikai hanglemezkiadók közös szervezete) közleménye. Gitartsra akár öt év börtönbüntetés is várhat, emellett 250 ezer dolláros bírság, és feltételes szabadlábra helyezése után is három évnyi megfigyelés, amellett, hogy teljes kártérítést kell fizetnie.

„Az elkövetett bűncselekmények – amellett, hogy károsítják a zeneipart – súlyosak, és ilyenek a következmények is.” – nyilatkozata Brad Buckles, az RIAA kalózkodás elleni részlegének alelnöke – „Gratulálunk és köszönetet mondunk az Egyesült Államok Legfőbb Ügyészségének a munkájáért, mind ebben az ügyben, mind általában az olyan internetes kalózhálózatok felszámolásáért tett erőfeszítéseiért, amely hálózatok felelősek a hetekkel, néha hónapokkal a megjelenés előtt az Internetre kerülő hangfelvételek illegális forgalmazásáért.”

Az APC és a hozzá hasonló csoportok, amelyek megjelenés előtti zenék kiszivárogtatására specializálódtak, a kalózpiramis tetejét képezik, állítja az RIAA.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp