Connect with us

technokrata

Nokia Maps 2.0 – itt az új navigáció végleges kiadása!

Kütyük

Nokia Maps 2.0 – itt az új navigáció végleges kiadása!

A Nokia térkép alkalmazása kilépett a béta fázisból.

A Nokia februárban jelentette be az azóta már több mint 240 ezerszer letöltött Nokia Maps 2.0 szoftvert (2.0 wk05 b11), melynek május elején készült el a legutóbbi béta változata (2.0 wk18 b03), most pedig már az alkalmazás első végleges kiadása (2.0 wk21 b02) is elérhető.

A telepítéshez első lépésben egy 3,8 MB-os, többfajta változatban elérhető sis állományt kell letölteni a netről, melyet aztán fel kell pattintani a telefonra. Ezt követően érdemes begyűjteni az 1.3.5-ről 1.3.8-as verzióra frissített Nokia Map Loader alkalmazást (10 MB), mely a legfrissebb térképek letöltésében van segítségünkre.

A vadonatúj Nokia Maps 2.0 a fejlesztők szerint jelentősen stabilabb és gyorsabb működésű lett. A legfontosabb újdonság a hálózat-alapú pozícionálás, melynek segítségével rendkívül gyorsan, 5-10 másodperc alatt bármilyen körülmények között megtudható az aktuális pozíciónk. Az A-GPS-re épülő funkció először egy rózsaszín körrel jelöli a helyzetünket, mely aztán a pontos GPS pozíció belövését követően átalakul. A hálózat-alapú pozícionálás egyébként ahhoz nem elég pontos, hogy navigálni is lehessen a segítségével.

Jó hír, hogy a Nokia Maps 2.0 mostantól már nem csak S60, hanem S40 platformra is elérhető. Ezt az alkalmazás elsőként a 6300i-re telepíti fel gyárilag a Nokia, a későbbiekben pedig több S40-es készülékre is letölthető lesz.

RTTI
A Nokia szoros együttműködést folytat egy az európai autóklubokat magába tömörítő szervezettel, melynek eredményeképp már valós idejű közlekedési információk is elérhetők a cég különböző mobiltelefonjain. A negyvenhárom európai ország autóklubját, így többek közt a Magyar Autóklubot is tagjai között tudó, 1991-ben alapított ARC Transistance jelenleg tizennyolc országban rendelkezik valós idejű közlekedési információkat biztosító szolgáltatással, és ezen országok száma folyamatosan nő. Az ARC Transistance által biztosított friss adatok a Nokia Maps 2.0 prémium szolgáltatása révén érhetők el a Nokia felhasználók számára.

A rendszer működése roppant egyszerű: ha már megterveztük az útvonalunkat a Nokia Maps alkalmazással, de az előttünk álló útszakaszon időközben valamilyen okból (útlezárás, baleset) kifolyólag dugó alakul ki, akkor a beérkező RTTI (Real Time Traffic Information) adatok alapján a telefon automatikusan újratervezi az utat és elkerüli a fennakadást okozó helyszíneket. A TMC-től eltérően az RTTI adatok nem FM RDS segítségével, hanem adatkapcsolat révén töltődnek le. Az RTTI szolgáltatás pontos árazásáról, illetve az általa generált adatforgalom hozzávetőleges mennyiségéről egyelőre nem nyilatkozott a Nokia.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom