Connect with us

Hirdetés

technokrata

Exkluzív: N78 vs. N82 – az ifjú titán és a csúcs fotós Nokia

Kütyük

Exkluzív: N78 vs. N82 – az ifjú titán és a csúcs fotós Nokia

Gyorsan egymásnak eresztettük a Nokia (és a piac) jelenlegi legjobb fotós mobilját és annak kisöccsét, következzék hát a Nokia N82 és a Nokia N78 küzdelme!

A finn gyártó tavaly novemberben jelentette be a nemrégiben TIPA díjat kapott Nokia N82-t, melynek némileg szerényebb tudású, ám frissebb szoftverű testvérmodellje idén februárban debütált a Mobil Világ Kongresszuson, még pedig Nokia N78 néven. Az N78 tegnapi, előzetes bemutatója és hamarosan érkező részletes tesztje között most egy rövid összehasonlítást közlünk le N78 vs. N82 vonatkozásban.

Rögtön az N78 malmára hajtja a vizet az N82-nél jól észrevehetően kisebb méret és tömeg, hiszen az N78 kevésbé húzza le és dudorítja ki a zsebünket, mint az N82. Bár meglehetősen szubjektív dolog, mindenesetre szerény személyemnek az N78 designja is jobban is bejön.

 

Bekapcsolás
Kezdjük is rögtön a bekapcsolással: ebben a versenyszámban az N78 mintegy 2 másodpercet ver nagytesójára, ám az N82 visszavág, amint a menü sebessége kerül szóba. Az S60 3rd Edition Feature Pack 1 szoftveres N82 érezhetően fürgébb működésű, igaz ezen a telefonon már a harmadik, javított szoftver (20.0.62) teljesít szolgálatot, míg az S60 3rd Edition Feature Pack 2 alapokon nyugvó, vadonatúj Nokia N78-on értelemszerűen a legelső firmware (10.136.051.1). Megjegyzendő egyébként, hogy az N82 processzora 332 MHz-es, az N78-é pedig 369 MHz-es, viszont míg az N82-ben 128 MB SDRAM van, addig az N78-ban csak 96 MB (mindkét modellben 256 MB NAND memória lapul).

Az FP2 egyébként rengeteg változást hozott, ilyen például a menü áttűnési effekt, az immár nem csak vízszintes, hanem függőleges megjelenítésre is képes aktív készenlét mód, illetve az N82-höz képest újdonság, hogy a rács és lista menü struktúra mellett patkó és lista verzió is választható (ez utóbbi egyébként nem az FP2 újítása).

Használati idő tekintetében az N78 viszi a pálmát, hiszen az N82 1.050 mAh kapacitású akksija (BP-6MT) helyett már egy 1.200 mAh-s, fizikailag is nagyobb méretű akkumulátor (BL-6F) található benne. Ennek köszönhetően a készenlét 225 helyett 320 óra, legalábbis a gyári specifikációk szerint. BL-6F akksi található egyébként a Nokia N95 8GB-ban is.

 

Kijelző és menü

Az N78 kijelzőjére egyszerűen jobban esik ránézni, mint az N82 ugyanakkora méretű LCD-jére, az előbbi képe ugyanis sokkal kontrasztosabb és nagyobb fényerővel is bír. Mozgásszenzor nincs az N78-ban, így az automatikus kijelzőkép elfordítás az N82 kiváltsága marad. Az N78 navigombja nem egy egyszerű ötállású kezelőszerv: amennyiben ujjunkat körbe-körbe mozgatjuk a peremén, a készség úgynevezett ˝navi kerék˝-ként funkcionál. Emlékezetes, hogy a korai N82 prototípusok is tudták ezt, ám végül a funkció kikerült ebből a modellből, bár lehet, hogy egy jövőbeli firmware frissítés majd újra engedélyezni fogja. Őszintén szólva egyébként sem az N78, sem pedig az N82 billentyűzetének ergonómiájával sem vagyok elégedett.

Az N82-ben nincs, az N78-ban viszont van FM transzmitter (88,1-107,9 MHz), így a telefonon tárolt zenék néhány gombnyomással megszólaltathatóak az otthoni hi-fin, vagy az autórádión.

A digitális fényképezőgép modul tekintetében egyértelműen az N82 érezheti magát nyeregben, hiszen 5 megapixeles, xenon vakus modulja (videó: VGA/30fps) könnyen lekörözi az N78 3 megapixeles, LED-vakus kameráját (videó: VGA/15fps). Mindkét masina nagyjából azonos sebességgel fókuszál, bár sötét témák esetében az N82 értelemszerűen beelőzi kistesóját. Geotagging mindkét telefonban van (N82-ben az új firmware óta), ám az N82 csak fotókba, az N78 viszont már fotókba és videókba is képes elmenteni a készítés helyének koordinátáit. Mindkét mobilban a felső élre került a GPS-vevő, így annak sebességével és érzékenységével nincs semmi probléma. Wireless adatátvitel fronton (HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth 2.0) pariban van egymással a két telefon.

Konklúzió? Az egyelőre nem nagyon van, mert az N78-at még csak alig 1 napja használom, és egyelőre azt sem tudom pontosan, hogy hazánkban pontosan mekkora lesz az árdifferencia a két készülék között. Külsőre egy picit jobban tetszik az N78, mely szoftver tekintetében mindenképpen frissebb eresztés, viszont az N82 kamerája azért mégis csak jobb, és ebben a telefonban még mozgásszenzor is van. Bárcsak megvalósulna az álmom, miszerint egy szép napon az N82-re is megérkezik az FP2, ez azonban több mint valószínű, hogy csak álom marad… (Ezenkívül a hamarosan érkező Nokia 6220 classic-ra is érdemes lesz ám odafigyelni!)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés