Connect with us

technokrata

Éhezik az ország, de már lehet videótelefonálni

Kütyük

Éhezik az ország, de már lehet videótelefonálni

Észak-Korea a fejlődés mezejére lépett, már ami a mobiltelefóniát illeti.

Nemrégiben írtunk arról, hogy Észak-Koreában hosszú idő után újraindul a mobiltelefonos szolgáltatás, most pedig már a 3G startjáról számolhatunk be. Történt ugyanis, hogy egy egyiptomi székhelyű operátor, az Orascom Telecom végrehajtotta az ország első sikeres 3G hívását, és amennyiben minden jól megy, akkor 2008 második felében már a kereskedelmi 3G szolgáltatás is be fog indulni.

A többek közt gyors adatátvitelt és videótelefonálást biztosító UMTS technológia első körben Észak-Korea három legnagyobb városában lesz elérhető. A beruházó az első 12 hónapban 200 millió dollárt fordít a hálózat fejlesztésére, az azt követő első két évben pedig évente mintegy 100 millió dollárt költ majd az infrastruktúrára. Az Orascom Telecom 25 évre kapta meg a licenszet és az első négy évre kizárólagos jogokkal bír.

A 23 millió lakosú, kommunista vezetésű és szocialista tervgazdaságot folytató Észak-Koreában 2002 novemberében indították be az első mobiltelefonos szolgáltatást, mely azonban sajnos nem volt túl hosszú életű. Történt ugyanis, hogy másfél évvel a szolgáltatás beindulását követően egy a kínai határ közelében történt robbantásra hivatkozva betiltották az országban a mobiltelefonok használatát. Hivatalosan tehát 2004 óta nem volt mobil szolgáltatás Dél-Koreában, mindenesetre jól értesült források szerint az ország politikusai az azóta eltelt időkben is lazán mobilozhattak. Az Orascom Telecom most egyébként abban bízik, hogy az első időkben mintegy 100 ezer észak-koreai előfizetőt tud szerezni magának.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom