Connect with us

Napster – vissza az MP3 gyökerekhez

Kütyük

Napster – vissza az MP3 gyökerekhez

Már hatmillió dalt kínál másolásvédelem nélkül a Napster.

A 21. század nagy vesztese volt az amerikai cég – az ingyenes file-megosztást a jogvédők azért tudták viszonylag hamar bezáratni, mert központi, úgynevezett index szervereket alkalmazott a jogsértő módon terjesztett digitális tartalmak könnyű megtalálása végett. Ezáltal rá lehetett bizonyítani a Napsterre, hogy támogatja az illegális file-cserét, mivel nem volt hajlandó szűrni a felkerült tartalmakat. A márkanév azonban nem szűnt meg azután sem, hogy a bíróság kártérítésre és a jogsértő gyakorlat beszüntetésére kötelezte az eredeti üzemeltetőket. A Napster átalakult, és továbbra is azt nyújtotta, amiről ismert volt: dalokat, hatalmas mennyiségben. Azonban az új változat már (elő)fizetős formában, a jogtulajdonosok teljes megelégedésére működik.

Korábbi népszerűségét ugyan nem tudta újra elérni, a legális szolgáltatások közül pedig az Apple féle Itunes „lenyomta” – a Napster azonban ennek ellenére nem adta fel. Másolásvédett dalokat kínált csekély, havi 10-15 dolláros előfizetési díjért, mely zeneszámok egészen addig meghallgathatók voltak, amíg a felhasználó fizette a havidíjat. A változás szele azonban a Napstert is elérte: kedden megjelent a szoftver 4.5-ös változata, illetve megtették azt a lépést, amelyről már korábban is nyilatkoztak az üzemeltetők: úgy alakították át boltjuk kínálatát, hogy abban jelentős szerepet képviselnek a másolásvédelem nélkül letölthető zenék. Összesen 6 millió dalt tett elérhetővé ilyen formában a Napster, bízva ügyfelei tisztességében.

Ugyan már korábban is kínált MP3-akat a fizetős szolgáltatás, azonban a legnagyobb kiadók legismertebb dalai kizárólag valamilyen másolásvédelmi eljárással rendelkező file-formátumban voltak letölthetők. Ez szűnt most meg: a szolgáltató közlése szerint a négy legnagyobb kiadó dalairól kerülhetett le a másolásvédelem. Emellett több ezernyi kisebb és független kiadókhoz tartozó zenészek alkotásai is „védtelenek” a kínálatban – bármelyik dal beszerezhető legálisan, darabonként majdnem 1 dollárért.

A Napster webes áruháza minden elterjedt operációs rendszerrel kompatibilis. A dalok 95 százaléka 256 Kbps-os minőségben férhető hozzá, ami MP3 esetén meglehetősen jó minőségnek számít. Ráadásul, ha valaki komplett albumot vásárol, akkor ahhoz megkapja a borító jóminőségű (legalább 1000×1000 pixeles felbontású) digitális másolatát is. Sajnos ez egyelőre csak az észak-amerikai kontinensről vehető igénybe.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom