Connect with us

technokrata

Hol és mikor korlátozzák a bittorrentet?

Kütyük

Hol és mikor korlátozzák a bittorrentet?

Térkép az Internet-szolgáltatókról.

Többször is foglalkoztunk már a P2P file-csere korlátozásának ügyével: az Egyesült Államokban több ISP is úgy döntött, hogy a hálózatbővítés helyett a vonalakat és központokat leterhelő bittorrent adatforgalmat próbálja megfékezni. Szerencsére a jelenség egyelőre szinte kizárólag az Egyesült Államokban mutatkozik, az öreg kontinensen még nem jellemző a peer to peer technika „megrendszabályozása”. Ezért a német Max Planck Intézet által készített térképen (lásd alább) csak az amerikai területeken váltak pirossá egyes területek (ez jelzi az „adatmenedzsment” alkalmazását).

Itt van mindjárt a Comcast, amelyik csúcsidőben „késlelteti” a P2P forgalmat. Ezzel azonban nincsen egyedül: a Cox Internet-szolgáltató szintén blokkol. Összesen kilenc amerikai ISP-t találtak a német intézetnél érintettnek a kérdésben; a világon pedig tizenhárom szolgáltatóról állítják az intézet kutatói, hogy valamilyen szinten blokkolják a bittorrent adatforgalmat. Az USA-n kívül egy-egy vállalatot szűrtek ki az összesen 1224 vizsgált cég közül: Szingapúr, Malajzia, Kanada és Írország területén tevékenykednek még olyan ISP-k, amelyek „adatmenedzselést” alkalmaznak hálózataik terhelésének csökkentése végett.

Módszertan
A német intézet 8 ezer felhasználó segítségével hajtotta végre a tesztet. A felmérésben részt vevő internetezők mindegyike letöltötte a nyíltforrású, Glasnost névre hallgató programot (amelynek csak jelentésbeli köze van a Gorbacsov által meghirdetett politikához), amivel aztán bittorrent adatforgalmat generáltak néhány, Németországban felállított teszt szerverrel. Mivel a kutatók a kapcsolatok mindkét végéről be tudták gyűjteni a fontos információkat, meg tudták határozni, hogy a kapcsolatokat vajon mesterséges módon szakították-e meg, TCP reset csomagokkal (ez a Comcast „kedvenc” módszere a P2P adatforgalom fékentartására).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom