Connect with us

technokrata

A Windows tiltja a másolást

Kütyük

A Windows tiltja a másolást

Elismerte a Microsoft, hogy blokkolják a felhasználók duplikálási kísérleteit, ha a jogtulajdonos erre kéri fel a céget.

„A Microsoft alkalmaz olyan technológiákat a Windows-ban, amelyek az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által hozott szabályokon alapulnak.” – nyilatkozta nemrég a vállalat egyik szóvivője a Cnetnek – „Ennek a rendelkezésnek a részeként a Windows Media Center értelmezi és figyelembe veszi a távközlési cégek és tartalomtulajdonosok által meghatározott tartalomterjesztési és -felhasználási szabályokat.” Röviden: az operációs rendszer blokkolhatja a felhasználókat azoknak a televíziós adásoknak a rögzítésétől, amelyekre a tulajdonos nem adja áldását.

Úgy került reflektorfénybe az operációs rendszer ezen tulajdonsága, hogy néhány felhasználó a múlt héten azzal a panasszal fordult Redmondhoz, miszerint a Windows Vista Media Center megakadályozta az NBC Universal egyes tévéműsorainak felvételét. Erre reagált hivatalosan a Microsoft, továbbhárítva a felelősséget a tartalomtulajdonosokra illetve az FCC-re. Ez utóbbi már 2005-ben előállt azzal a javaslatával, hogy az USA-ban a szoftver- és hardvergyártók alkalmazzanak úgynevezett „broadcast flag”-eket, vagyis a felhasználást szabályozó zászlókat. Ezeket aztán a televíziós adások adatfolyamába illesztve a digitális készülékek felismerhetik, hogy mely műsorok rögzítése van letiltva. Egy bírósági döntés azonban keresztülhúzta a bizottság számítását, így a programban való részvétel önkéntes lett. Redmond pedig így, voluntarista módon tesz eleget a rendelkezéseknek.

„A Microsoft a tartalomtulajdonosok és -terjesztők követeléseit a felhasználói igények fölé helyezi.” – kommentálta Danny O´Brien, a digitális szólásszabadságért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) egyik alkalmazottja a redmondi döntést. O´Brien azt is a Microsoft szemére vetette, hogy eljárásáról nem tájékoztatja nyíltan és egyértelműen a felhasználókat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom