Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sok a szöveg…!

Kütyük

Sok a szöveg…!

Egyre több üzenetet küldünk.

A 15 éves vagy idősebb hazai lakosság mintegy 8,5 millió fős sokaságának közel háromnegyede használ mobiltelefont – olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi kiadásában. A BellResearch kutatói szerint ebben a körben a 2007. év közepén végzett adatfelvételt megelőző 12 hónapban hozzávetőleg 170 ezerrel növekedett a mobiltelefonnal rendelkezők száma, amely így 6 millió 170 ezer főre tehető.

Azok aránya, akik egyszerre egynél több előfizetést használnak, összességében kicsi, így a személyes használatban lévő aktív SIM-kártyák száma ebben a korcsoportban közel 6,4 millió darab.

A Jelentés részletesen foglalkozik a mobiltelefon beszédcélú alkalmazásával, az SMS- és MMS-használattal, valamint vizsgálja a mobil-adatátviteli megoldások elterjedtségét és felhasználási területeit.

Sok a szöveg
SMS küldésére és fogadására gyakorlatilag az összes mobilkészülék képes lenne, ennek ellenére a mobilozóknak csupán alig több mint 70 százaléka küld kisebb-nagyobb rendszerességgel rövid szöveges üzeneteket, ez pedig gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábban mért aránnyal. Az elküldött SMS-ek száma ellenben tovább emelkedett: a kutatók az átfogó felmérés eredményei alapján a lakosság által havonta elküldött SMS-ek számát csaknem 100 millióra becsülik, ami több mint 20 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábban mért eredményekhez képest.

Továbbra is érvényes ugyanakkor az a megállapítás, hogy a szöveges üzenetek használata a fiatalabb korosztályokra jellemzőbb. Sőt nem csupán az SMS-t küldők arányában, hanem az intenzitás tekintetében is jelentős különbségek mutatkoznak az egyes korcsoportok között. Míg az egy hónap alatt elküldött SMS-ek száma a teljes alapsokaságban fejenként 20-21 darab körül mozog, addig a 15-24 évesek körében ennek a másfélszerese, 31-32 darab az átlag. Nem meglepő tehát, hogy a lakosság által küldött SMS-ek jelentős része, 44 százaléka a fiatalabb, 15-24 éves korosztálytól származik, míg a 60 évesek vagy idősebbek a teljes forgalom mindössze 2 százalékát generálják.

Az SMS alapú szolgáltatásokat az aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező 15 éves vagy idősebb lakosság 7 százaléka veszi igénybe, ami körülbelül 400-450 ezer felhasználót jelent. E szolgáltatások közül a banki információs szolgáltatások, valamint a banki műveletek, tranzakciók és nem utolsósorban a csengőhangok, zenék letöltése számítanak a leggyakoribbnak.

Képes beszéd
Az MMS-ezők tábora – az SMS-t küldőkéhez hasonlóan – nem bővült számottevően az elmúlt időszakban. Történt ez annak ellenére, hogy ugyanebben a terminusban a fényképek és egyéb multimédiás üzenetek készítésére és továbbítására alkalmas készülékek eladása jelentősen nőtt. Ma már az aktív SIM-kártyával rendelkező, 15 éves vagy idősebb lakosság mintegy fele használ MMS-képes mobiltelefont, ami a kutatók becslése szerint több mint 3 millió főt jelent. Ezen belül az MMS-funkciót ténylegesen használók száma alig több mint 1,1 millió, ami csupán kicsivel, 60 ezer fővel haladja meg az egy évvel korábban mért értéket.

Készülékének wap-, illetve Internet-funkcióját a mobilozók közel 6 százaléka, mintegy 350-400 ezer fő használta 2007-ben. A böngészéseket elsősorban a szórakozással, kikapcsolódással összefüggő tartalmak dominálták: ezen belül is a szórakoztató anyagok (viccek, bulvárhírek stb.), valamint a programajánlók, a mozi- és színházműsorok.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés