Connect with us

technokrata

Az Internet szerepe életünkben

Kütyük

Az Internet szerepe életünkben

2007: Magyarország és az Internet.

Megjelent a kilencedik Internethajó helyzetjelentése a magyar információs társadalomról. Áttekintve a 40 oldalas jelentést, amire az elmúlt évben büszkék lehetünk az információs társadalom területén, az a mobiltelefonok magas száma vagy a szélessávú kapcsolatok közel 100 százalékos aránya az összes internet-hozzáférésen belül. Örömteli, hogy hosszú évek után sikerült tartósan letörni az internet árát, miközben egész évben nőtt az internetezők aktivitása, látogatottsági adatok dőltek meg, folyamatosan nőtt a .hu domainek száma. Ez részben a web 2.0 hazai fejlettségének, elterjedtségének is köszönhető, illetve az e-kormányzat szolgáltatásoknak, amelyek képesek megszólítani az idősebb és a vidéki lakosságot is. De hogy még többen internetezzenek és végre eltűnjön a digitális szakadék, partnerségre léptek a gazdaság, kormányzat és civilek is, elindult a Netrekész program.

A fentiekhez képest átlagos vagy valamivel átlag alatti teljesítményt mutatott fel az ország több területen. Például elindult jó néhány akcióterv kidolgozása, de végre is kellene hajtani azokat. Bár örömteli, hogy a szélessáv aránya ilyen magas az összes kapcsolaton belül, de egyrészt nem fér hozzá mindenki a szélessávhoz, másrészt az átlagos csatlakozási sebesség változatlanul elmarad a nyugati átlagtól. Fejleszteni kell az e-kormányzat terén is, mert kezdünk lemaradni az európai átlagtól. Interaktív, személyre szabott, a közigazgatás részéről értékhozzáadott szolgáltatásokra van szükség, amihez a folyamatok modernizációján túl kell a politika támogatása, helyi szinten is – egyelőre az önkormányzatok túlnyomó többsége rendeletben zárja ki az elektronikus szolgáltatások igénybevételét.

Végül, számos területen gyors felzárkózásra van szükség, nincs idő késlekedésre. 2008 az eBefogadás éve, több millió embernek kell segíteni abban, hogy számítógép és internet használóvá váljon – ez nem egyszerűen életminőségi kérdés, vagy a csupán a kikapcsolódást célozza. Az informálódás, az elektronikus szolgáltatások igénybevétele, az olcsó kétoldalú kommunikáció mind a versenyképességet is szolgálja, miközben szoros összefüggésben van a foglalkoztatás kérdésével. Ehhez azonban a motiváció megteremtésén túl minden településen biztosítani kell a szélessávú infrastruktúrát, miközben az információs írástudás javítása érdekében programok indulnak. Ennek eléréséhez egyelőre hiányoztak a források, a várható politikai változásokkal javítani kell a terület szervezeti beágyazottságán is. Az internetadó ötletét elnézve pedig komolyat kell előrelépni a politikai tudatosság terén.

Újra elmondható tehát, hogy Magyarországnak a tartósan pozitív irányba történő elmozduláshoz az átlagos fejlődési ütem gyorsítására volna szükség, ez pedig elengedhetetlen összefogás és közös munka nélkül – erre figyelmeztet a KÉK NOTESZ utolsó fejezete, az Ajánlások is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom