Connect with us

Zenemegosztás: internetezőknek kedvező bírósági ítélet

Kütyük

Zenemegosztás: internetezőknek kedvező bírósági ítélet

A feltelepített file-csere program és a másolt dalok még számítanak elég bizonyítéknak.

Érdekes, ám az egyénekre nézve mindenképpen pozitív eredmény született nemrég az Egyesült Államokban. Szerzői jogi pereskedései miatt hírhedté vált szervezetként az RIAA (ismét) vereséget szenvedett: egy, még 2006-ban beperelt házaspár szerzett érvényt igazának az amerikai jogvédőkkel szemben. Lássuk a konkrét esetet!

Pamela és Jeffrey Howell a szóban forgó két zenerajongó, akik egy közös számítógépet használtak a két évvel ezelőtti feljelentés idejében. A házaspár számítógépére felkerült a Kazaa file-megosztó program – ez volt az, ami a jogvédőket elvezette hozzájuk. A vizsgálatok során kiderült, hogy a PC-n szerzői jog által védett dalok találhatók a merevlemezen – az RIAA-nek ez pedig már elegendő bizonyítékul szolgált a jogi lépések megtételéhez. Howellék azonban nem hagyták magukat.

A házaspár mindvégig kitartott azon állítása mellett, hogy a winchesteren található dalok mind a tulajdonukban levő, eredeti, boltban vásárolt CD-ről készített kópiák; azokat pedig nem másolták be a P2P program shared (megosztott) mappájába. Vagyis nem osztották meg az internetezőkkel, tehát nem tudta tőlük (ezen a módon) letölteni senki sem – ergo az RIAA azon állítása, hogy illegálisan terjesztették az alkotásokat, nem állta meg a helyét.

Nemrég döntést hozott az ügyet vezető Neil V. Wake bíró, aki 17 oldalas ítéletében a házaspárnak adott igazat, ezzel pedig elejét vette annak, hogy az amerikai jogvédő szervezet kártérítést követelhessen Howelléken. Egyben precedenst is teremtett: többé ugyanis már nem fogadható el perindítás indoknak az, hogy file-csere program és másolt állományok találhatók a winchesteren (ha azok eredetijével a gyanúsított rendelkezik). Az RIAA-nek nem csak azt kell bizonyítania, hogy megoszthatta, hanem azt is, hogy megosztotta a kérdéses állományokat a delikvens az Interneten.

Ezzel párhuzamosan az állampolgári jogok védelméért kiálló Electronic Frontier Foundation (EFF) pert kezdeményezett a Recording Industry Association of America-val szemben. Az EFF szerint jogsértő az RIAA gyakorlata; az előbbi szervezet szerint ugyanis az USA-ban hatályos másolásvédelmi törvény (Copyright Act) soha nem tartalmazott olyan kitételt, miszerint beperelhető valaki feltételezett terjesztés miatt.

A tét egyébként nem volt kicsi: korábban már a bíró az RIAA javára ítélt, egyben 40.850 dolláros kártérítésre kötelezte a Howell családot. A házaspár azonban fellebbezett, aminek később a bíró helyt adott; a mostani ítélet pedig teljesen tisztázta őket a szerzői jogi sértések vádja alól.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom