Connect with us

technokrata

Digitális repülőjegy – papír helyett mobiltelefonon

Kütyük

Digitális repülőjegy – papír helyett mobiltelefonon

Mobiltelefonnal is be lehet beszállni a Lufthansa járataira – speciális vonalkódot alkalmaz a német légitársaság a papírmentes beszállás elterjesztésének érdekében.

2008. április 28-tól mobil beszállókártyát is használhatnak a Lufthansa Hamburg és München, illetve Hamburg és Frankfurt közötti járatainak utasai a beszálláshoz. Ha az utas ezt a kényelemes és környezetbarát megoldást választja, e-mailben, vagy SMS-ben kap egy elektronikus beszállókártyát az internet-képes mobiltelefonjára. Ez az e-beszállókártya a fontosabb adatokat, így az utas nevét, a járat számát és az indulás időpontját egy kétdimenziós vonalkódon tartalmazza, így a csak kézipoggyásszal rendelkező utasoknak a beszálláshoz mindössze a biztonsági ellenőrzést kell elvégezniük. A beszállási kapunál egy szkenner olvassa le a mobiltelefonról a jegy adatait és az utas teljes mértékben papírfelhasználás nélkül repülhet a Lufthansa járaton.

A szolgáltatás igénybevételéhez a mobiltelefonos foglaláskor a mobile.lufthansa.com oldalon a ˝Mobile Bordkarte˝ menüpontot kell kiválasztani. A jegyfoglalás során az e-mail cím megadása és ellenőrzése után az utasok azonnal megkapják elektronikus beszállókártyájukat. Alternatív megoldásként az utasok SMS-ben is kérhetik a szolgáltatást: ebben az esetben a megadott mobiltelefon számra az internet-képes telefonra egy, a foglalás adatait tartalmazó linket és az azonosításhoz szükséges kétdimenziós vonalkódot küldi el a rendszer SMS-ben. Ebben az esetben az utasnak a beszállás előtt még fel kell keresnie az internetes oldalt és ezáltal érvényesíteni online a beszállókártyáját. Májustól ez a szolgáltatás az SMS-check-in-t választó ügyfelek számára is elérhető lesz.

A Lufthansa nyolc héten keresztül teszteli az új szolgáltatást, mely 2008 nyarától a legtöbb német belföldi járaton elérhetővé válik, augusztustól pedig az új elektronikus beszállókártya már az interneten, a lufthansa.com online check-in felületén is elérhető lesz.

Május elejétől bővíti a Lufthansa az online check-in szolgáltatási körét is: ezentúl az utasok a vízum adatait és az útlevélszámokat is megadhatják a www.lufthansa.com oldalon, így az online jegyfoglalás már olyan, vízumköteles országokba is elérhető, mint Kanada, Mexikó, Dél-Amerika, valamint a Közel-Kelet és Afrika egyes országai. Az azonosítás pedig a hitelkártya, vagy a Miles & More kártya mellett pedig már más Star Alliance tag partnerkártyáival is elvégezhető, így a British Midland, a US Airways, a TAP Air Portugal, vagy a Spanair törzsutas kártyáit is felismeri a rendszer. Ugyancsak újdonság, hogy azok a családok, melyeknek gyermeke már legalább két éves, immár online is elvégezhetik a check-in-t.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle