Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jelentősen továbbfejlesztett kereső a Google-től

Kütyük

Jelentősen továbbfejlesztett kereső a Google-től

A megszokottnál 83 százalékkal kevesebb pontatlan találat.

Egy nem szöveges információbázison alapuló adathalmazból nyilvánvalóan sokkal nehezebb releváns találatokat adni, mintha az pusztán írott tartalommal bírna. Emiatt a nagy képkereső szolgáltatásokon van is még mit fejleszteni – január végén számoltunk be például a svéd Polar Rose nevű vállalkozásról, amely az arcfelismerésben és -keresésben lépett előre nagyot. Amint az várható volt, a Google sem ült babérjain ezen a téren (sem): a múlt héten jelentették be a Pekingben tartott Nemzetközi World Wide Web Konferencián VisualRank elképzelésüket. Két, az amerikai vállalatnak dolgozó kutató a következőképp vázolta fejlesztésüket: az általuk ismertetett algoritmus révén képfelismerő szoftvereljárásokkal lehet pontosabbá tenni a találatokat.

Miért nem alkalmaztak eddig ilyen megközelítést e téren? Nos, az elmúlt évtized minden erőfeszítése ellenére azért nem, mert egyszerűen nem voltak adottak sem a tárgyi, sem a tudásbeli feltételek. Míg az arcfelismerés mára egészen jól megoldott dologgá vált, a többi, képen látható tárgy, mint amilyen például egy hegy vagy egy teafilter, algoritmizált módon való felismerése mindmáig nem igazán működik. Az a felismerés, amivel egyébként az emberi agy tizedmásodpercek alatt megbirkózik.

A képek elemzése ráadásul nem csak nehezen algoritmizálható feladat, hanem igencsak számításigényes is. Amint arról Shumeet Baluja, a Google (egyik) vezető kutatója a kínai demonstráció során beszámolt, a rangsorolt képkereső csak akkor működőképes, ha előtte indexelték a képeket. Ezt megelőzően elemzésre és összehasonlításra van szükség – no és itt kell nagy erőforrásokat fektetni a projektbe, mert ezek bizony komoly számítási teljesítményt igényelnek. Ugyan azt a Google nem árulta el, hogy hány képet indexelt a projekt során, de állításuk szerint a legkomplettebb képkereső adatbázissal rendelkeznek a Webet illetően.

Persze kompromisszumokat kötniük kellett az amerikaiaknak is. Elmondásuk értelmében a kétezer legnépszerűbb tárgyra vonatkozó keresésre koncentráltak, mint amilyenek például a következő szavak: Ipod, Xbox stb. Minden egyes keresés első 10 találatát kiemelték, majd egy 150 főből álló Google csapat relevancia szerint sorba rendezte ezeket. Ennek a beavatkozásnak köszönhetően az ezt követő keresések 83 százalékkal kevesebb irreleváns találatot adtak.

A magyar szavas képkeresés ugyanakkor semmivel sem lett jobb, nem ad több (jobb) találatot, mint korábban; de angolul azért jelentős előrelépést jelenthet a VisualRank.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés