Connect with us

technokrata

Ezúttal nem árat csökkentenek a mobil szolgáltatók

Kütyük

Ezúttal nem árat csökkentenek a mobil szolgáltatók

Fókuszban a környezettudatosság.

Minden jel arra mutat, hogy a hazai mobil operátorok most CO2 csatába kezdtek, hiszen alighogy a Pannon bejelentette, hogy 2011-re várható teljes szén-dioxid kibocsátását 24 százalékkal csökkenteni kívánja, máris reagált a Vodafone, hogy 2020-ra a 2006/2007-es időszakban mért 1,23 millió tonna szén-dioxid kibocsátást 50 százalékkal csökkenti. Kíváncsian várjuk, hogy a T-Mobile mikor adja ki saját CO2 sajtóközleményét!

Pannon
A Pannon mára áttért az újrahasznosított papírok és a környezetbarát nejlon- és papírzacskók használatára. Egy tonna újrapapír használatával a Pannon 17 fát ment meg, 4.100 kWh elektromos energiát és 26.500 liter vizet takarít meg, valamint 27 köbméterrel kevesebb szemetet állít elő.

A Pannon mindennapi munkája során a mobiltelefonok újrahasznosítását népszerűsíti, hogy minél több telefon anyaga kerüljön vissza hasznos termékként a körforgásba, így csökkentve a keletkező veszélyes hulladék mennyiségét. Több helyet hagy a Pannon a természet számára: a vállalat új irodaháza a lehető legkisebb beépítési aránnyal épül, melynek fűtéséhez és hűtéséhez hőszivattyúkat használ majd. Beszerzési folyamataiba pedig integrálja azokat a feltételeket, amelyek a környezetbarát működést lehetővé teszik, és csökkentik a Pannon negatív környezeti hatásait.

Vodafone
Arun Sarin, a Vodafone Csoport vezérigazgatója elmondta: ˝Egy felelős vállalat számára ez a megfelelő döntés, mely azon túl, hogy szolgálja a környezet védelmét, üzleti szempontból is ésszerű. A hatékonyabb energiafelhasználás segítségével kontrollálhatjuk működési költségeinket. Új termékek és szolgáltatások kifejlesztésével (például univerzális töltők a Vodafone saját márkájú telefonjaihoz, napelemes töltők) pedig ügyfeleinket segíthetjük abban, hogy ők is csökkenthessék a környezetterhelést – ez egyre több ember számára válik fontossá.

Megvizsgáltuk a lehetőségeket, többek között a széndioxid-kiváltást is, és arra a megállapításra jutottunk, hogy a leghatékonyabb stratégiának a szén-dioxid kibocsátás közvetlen csökkentése bizonyul. Összetett problémákra nem léteznek egyszerű megoldások – működésbeli változtatások és a technológiai innováció segítségével a teljes energiaszükségletünk 80 százalékát felhasználó hálózatunk hatékonyabb üzemeltetésére koncentrálunk˝.

A hatékony energiafelhasználás megoldása áthatja a hazai Vodafone vállalatot is: figyelembe vették a 2006-ban felépített új irodaház tervezésekor, és folyamatosan szem előtt tartják a bázisállomások működtetése során is. A vállalat folyamatosan méri energiafogyasztását, és a mért értékeket rendszeresen továbbítja a Vodafone angliai központjába.

2006/2007-es pénzügyi évben 40 bázisállomás esetében egy éven keresztül figyelték és rögzítették az energiafelhasználást és kidolgozták azokat az eljárásokat, melyekkel csökkenthető az energiafogyasztás. A teljes hálózati energiafogyasztás 25 százalékát az állomások hűtéséhez felhasznált energia teszi ki, így a klímák megfelelő beállításával és működtetésével jelentős megtakarítás érhető el. A Vodafone Magyarország klímaberendezésekkel szerelt bázisállomásainak 90 százalékánál az úgynevezett ˝free cooling˝ technológiával oldották meg a megfelelő működési hőmérséklet biztosítását, valamint átállították a hálózati telephelyek belső hőmérsékletét is. A ˝free cooling˝ technológia lényege, hogy a hűtés a külső levegő segítségével történik az év bizonyos időszakaiban. Egy teljes évre vetítve, a klíma ilyen módon történő üzemeltetése körülbelül 3,5 millió kWh energia megtakarítást eredményez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek