Connect with us

technokrata

2010-re használhatatlan lesz az Internet?

Kütyük

2010-re használhatatlan lesz az Internet?

Megszoktuk/megszerettük az Internetet? Készüljünk fel rá, hogy jelenlegi állapotában le kell mondanunk róla…

Az amerikai távközlési óriás, az AT&T nemrég azt állította, hogy további jelentős befektetések nélkül nagyon hamar, az évtized végére elérjük az Internet hálózati architektúrájának határait. 2010-re elfogy a szabad kapacitás, és óriási „dugók” alakulnak majd ki: hiába áll a legtöbb felhasználó számára rendelkezésre szélessávú hozzáférés, nem tudja majd kihasználni, mondta Jim Cicconi, az AT&T egyik alelnöke a Londonban tartott Westminster eForum on Web 2.0 rendezvényen. Az alelnök pontosan meg is nevezte a túlterhelés két fő okát: az egyre nagyobb mennyiségű video- és a felhasználók által létrehozott tartalmak fogják okozni a digitális közlekedési dugók javát.

Cicconi elképesztő számokkal igyekezett ráébreszteni hallgatóságát a mihamarabbi cselekvés kényszerére: az AT&T alelnöke szerint három év múlva 20 (amerikai) háztartás nagyobb forgalmat fog generálni, mint napjainkban az egész Internet. És habár ez erőteljes túlzás, azt nem szabad elfelejteni, hogy a 2000-ben létezett Internet teljes adatforgalmát tavaly egyedül a Youtube legenerálta… Ami azt jelenti, hogy a Világháló alapinfrastruktúrájába való komoly befektetés nélkül valóban lehetnek problémák az évtized legvégére. Cicconi úgy vélte, nagyjából 55 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az előttünk álló három év során – egyedül az Amerikai Egyesült Államokban. Szerte a világban további 130 milliárd dollárnyi invesztíciót igényel a folyamatosan növekvő igények kiszolgálására fordítandó összeg az AT&T alelnöke szerint. Éppen ezért cége egymaga 2015-ig mintegy 19 milliárd dollárt fektet be, hogy kielégítse a „szélessávú adatforgalom eddig nem tapasztalt új hullámát”.

Lássunk még néhány érdekes adatot! Cicconi szerint a nagyfelbontású videó jelentős nyomást rak majd az Internet infrastruktúrájára. Már ma is nyolc órányi videót töltenek fel a Youtube-ra, minden egyes percben. Hamarosan minden film, klip HD-s lesz, ami 7-10-szer nagyobb sávszélességet jelent, mint amit a mai tipikus videók igényelnek. 2010-re ráadásul az összes forgalom 80 százalékát a videók fogják adni az AT&T alelnökének vélekedése szerint (tavaly még „csupán” 30 százalék volt ez az érték).

Semleges lesz-e az Internet 2010-ben?
Beszédében a szakember utalt arra, hogy maga a Világháló nem isteni alkotás, nem valamilyen mágikus képződmény, annak egyes részeit magánkézben levő cégek működtetik. Cicconi nem akart élni a „Net neurality” fogalmával, állítása szerint ugyanis rosszul közelítik meg a kérdést. Az Internet semlegessége alatt azt a (főként amerikai) kormányzati törekvést értik, mely annak meggátlására irányul, hogy az Internet-szolgáltatók további pénzeket kérhessenek ügyfeleiktől a rendelkezésükre álló sávszélesség felhasználását illetően. Az AT&T alelnöke szerint nem kellene állami szinten szabályozni a kérdést; úgy vélte, hogy a kormányzat feladata megmutatni a fényt, ám az ahhoz vezető út bejárását a magánvállalkozásokra kellene hagynia.

A tartalomkészítők amellett érvelnek, hogy az Internet semlegességét deklarálni kellene, így védve meg a felhasználókat és tartva egyenlőnek az összes internetes forgalmat. A hálózati operátorok és az ISP-k szerint azonban már most sem egyenlő az Internet, hiszen számos adatfajta forgalma (mint amilyen például a VoIP) alapértelmezettként is elsőbbséget követel a zökkenőmentes működéshez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle