Connect with us

technokrata

Fókuszban a jövő mobil technológiája

Kütyük

Fókuszban a jövő mobil technológiája

A nagy cégek egyre jobban odafigyelnek az LTE-re.

A vezeték nélküli iparág vezetői elkötelezik magukat az LTE technológia szellemi tulajdonjogaira vonatkozó licenckeret létrehozására. Az Alcatel-Lucent, az Ericsson, az NEC, a NextWave Wireless, a Nokia, a Nokia Siemens Networks és a Sony Ericsson bejelentette, hogy kölcsönös kötelezettséget vállaltak egy keretrendszer létrehozására, mely révén előre tervezhető és átláthatóbb maximális engedélyezési összköltséget állapítanak meg a 3GPP Long Term Evolution and Service Architecture Evolution (LTE/SAE) szabványokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokra. A vállalatok minden érintett felet felhívnak, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, melynek célja a mobil szélessávú technológia korai alkalmazásának ösztönzése a különböző kommunikációs és szórakoztatóelektronikai iparágakban.

A licenckeret a létfontosságú szabadalmak tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (FRAND) licencfeltételeinek jelenleg érvényes iparági elvén alapul. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok – a kölcsönösség elve alapján – megállapodnak ésszerű maximális összesített szabadalmi díjakban, a végtermékben felhasznált technológia által hozzáadott érték alapján, valamint rugalmas licencmegállapodások alkalmazásában az engedélyezőnek az adott termékkategóriában meglévő összes létfontosságú szellemi tulajdonjoga aránya szerint.

A vállalatok különösen támogatják, hogy az ésszerű maximális összesített szabadalmi díj szintje az LTE szempontjából létfontosságú szellemi tulajdonjogokra a kézikészülékekben a fogyasztói ár százalékának csak egyszámjegyű mértékét tegye ki. Beágyazott LTE-képességekkel rendelkező notebookok esetében a vállalatok egy egyszámjegyű, dollárban kifejezett összeget támogatnak maximális összesített szabadalmi díjként. A felek úgy vélik, hogy a piac olyan irányban halad, hogy az LTE engedélyezési rendszer összhangba kerül ezen elvekkel és összesített szabadalmidíj-szintekkel.

Ez a keret kiegyensúlyozza az LTE-szabvány – amely továbbra is folyamatosan fejlődik, hogy elérje a teljes körű iparági elfogadottságot az alkalmazandó szabványok fórumaiban és szervezeteiben – sikeres széles körű elfogadása kapcsán jelenleg fennálló üzleti viszonyokat.

˝Mivel vállalataink már elindították az LTE-technológiai K+F erőfeszítéseiket és tesztjeiket, reméljük, hogy ez a kezdeményezés segít majd ezen technológia széles körű elfogadásában az eszközök és alkalmazások terén, lehetővé téve a fogyasztók és vállalatok vezeték nélküli életstílusának kialakítását, és értéket teremtve a technológiaszállítók számára˝ – nyilatkozta Olivier Baujard, az Alcatel-Lucent technológia igazgatója.

˝Jelen kezdeményezés elfogadása meggyőzi majd a hálózatüzemeltetőket az LTE-technológia korai széles körű elfogadásáról a szórakoztatóelektronikai iparág egészében˝ – nyilatkozta Hakan Eriksson, az Ericsson vezető alelnöke, ügyvezető igazgatója és technológiai igazgatója. ˝Megerősíti továbbá az Ericsson régóta fennálló azon elkötelezettségét, hogy a FRAND-alapelvek létfontosságúak az iparág szempontjából˝.

˝Az NEC izgatottan várja a kezdeményezés alakulását. Az LTE kulcsfontosságú technológia a hangközpontú távközlési szolgáltatások adatközpontú kommunikációs szolgáltatásokká alakításának folyamatában. Egyéb LTE-technológiai vezetőkkel és szállítókkal együttműködésben a NEC vállalatának – infrastruktúra- és készülékszállítóként egyaránt – fontos szerepet kell játszania az LTE-piac felfedezéséhez kedvezőbb környezet megteremtésében, és úgy véljük, hogy ez a kezdeményezés az első fontos lépés ezen az úton˝ – nyilatkozta Dr. Katsumi Emura, a NEC Corporation szellemi tulajdonjogok kezeléséért felelős egységének ügyvezető igazgatója.

˝Napjaink készülékei számtalan különböző technológiát tartalmaznak. Annak biztosítására, hogy a szabadalmak tulajdonosai tisztességes bánásmódban részesülnek, de ugyanakkor a piac elnyomása nélkül, kedvező lenne, ha a szabadalmak tulajdonosai ésszerű feltételeket szabnának˝ – nyilatkozta Ken Stanwood, a NextWave Wireless technológiáért és szabványokért felelős vezető alelnöke. ˝Lelkesedéssel tölt el minket ez az erőfeszítés, és reméljük, hogy ez a koncepció egyéb technológiákra is átterjed majd˝.

˝A szabadalmak engedélyeztetésének megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükség van bizonyos alapvető szabályokra˝ – nyilatkozta Ilkka Rahnasto, a Nokia szellemi tulajdonjogokért felelős alelnöke. ˝A mai bejelentés egy lépés a tervezhetőbb és áttekinthetőbb licencköltségek felé, oly módon, hogy közben lehetővé váljon az új technológiák gyorsabb terjedése˝.

˝5 milliárd ember összekapcsolásához és százszoros forgalom kezeléséhez a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költségek mellett ki kell alakítani a méretgazdaságosságot˝ – nyilatkozta Stephan Scholz, a Nokia Siemens Networks technológiai igazgatója. ˝A szellemi tulajdonjogok szabadalmi díja tekintetében előre tervezhető, átlátható maximális összesített költségekkel járó mobil szélessávú technológiák használata gyorsabbá teszi ezen technológiák globális elterjedését és támogatja a társadalmi és gazdasági növekedést˝.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek