Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan működik az RFID a könyvtárban?

Kütyük

Hogyan működik az RFID a könyvtárban?

Példaértékű kezdeményezés Magyarországon – nemcsak könyvtárak számára.

A hazai ipar és kutatás egyik kiemelkedő cége, a Richter Gedeon Nyrt., Kelet-Közép-Európa vezető regionális gyógyszercége komoly tradíciókkal, több mint százéves múlttal rendelkezik. Vezető szerepének megtartása érdekében folyamatosan fejleszt, ismeri és használja a legújabb műszaki megoldásokat azok gazdaságosságának figyelembe vételével. Most arra vállalkozott, hogy Magyarországon elsőként, az ODIN Budapest Kft. RFID szakembereivel és az IQSYS fejlesztő mérnökeivel együttműködve automatikus azonosító technológiát vezetett be Műszaki Könyvtárában.

A Richter Műszaki Könyvtára kiemelkedő szerepet játszik a cég innovatív munkájában. Célja, hogy a manuális feladatokat korszerű technológiák alkalmazásával felváltsa automatikus, az üzletmenetre közvetlenül pozitívan ható tevékenységekkel. Ehhez a két kulcstényező az RFID technológia (rádiófrekvenciás azonosítás) és az IQSYS által implementált és testre szabott OLIB7 könyvtári rendszerhez készített fejlesztés, amely a rendszerek együttműködését elősegítve, a leltározás és a kölcsönzés automatizálása révén jelentős munkaerő- és időmegtakarítást eredményez. A Műszaki Könyvtár nagyságrendileg 23.000 kötetes könyvállománnyal rendelkezik, melynek körülbelül az 50%-a forog folyamatosan. A fejlesztés rövid távú célja ezek automatikus azonosítása és leltározásának hatékonyabbá tétele volt.

Az ODIN Budapest és az IQSYS mérnökei a Könyvár által jelzett igényeknek megfelelően helyszíni felmérést végeztek, majd szorosan együttműködve és a könyvári programra alapozva teljes körű RFID megoldást dolgoztak ki. A rendszerben kulcsszerepet töltenek be az RFID címkék. A könyvtárak a különböző frekvenciatartományú címkék közül a magas (HF) és az ultra magas (UHF) frekvenciájú címkéket alkalmazzák, melyek közül egyelőre lényegesen magasabb a HF címkék használata. Ez annak köszönhető, hogy ez a technológia jelent meg korábban, azonban egyre gyakrabban hallani az UHF címkék adaptációjáról . Az ODIN Budapest, mint független RFID tanácsadó és telepítő cég a piacon fellelhető, erre a feladatra alkalmasnak vélt címkéket a saját RFID laboratóriumában tesztelés alá vonta, majd a Műszaki Könyvtár részére egy speciális UHF címkék alkalmazására vonatkozó javaslatot tett. A címkék a hátsó borító belső oldalára kerültek beragasztásra, így biztosítva a 100%-os olvasási arányt és a kisebb sérülési lehetőségét a könyv használata során.

Az RFID rendszer másik két eleme egy kézi olvasó és egy asztali író egység. A kézi olvasó, USB porton vagy vezeték nélküli hálózaton (WIFI) keresztül kommunikál a rendszert futtató számítógéppel. Ennek segítségével végzik az azonosítást és a leltározást a Könyvtár munkatársai – gyorsan, nagy távolságból, szinte rálátás nélkül. Az asztali író a címkék megírásakor összerendeli a címkén az azonosítót és könyvtári rendszer átlátásához nélkülözhetetlen példány- és állományegység azonosítóját.

Az RFID eszközök és az OLIB könyvtári rendszer illesztéséhez az IQSYS Zrt. kifejlesztett egy szabványos megoldásokat használó Java alapú RFID kiszolgáló alkalmazást, amely tetszőleges J2EE kompatibilis alkalmazás szerveren futtatható.

A fentiekből látható, hogy a Richter Műszaki Könyvtára ezzel az úttörő jellegű kezdeményezéssel szeretné megtenni az első lépést afelé, hogy a modern RFID technológiának az előnyös tulajdonságait kihasználva versenyelőnyre tegyen szert. Rövid távú előnyeit és megtérülését a leltározásban, a pontos azonosításban, a kölcsönzésben, és a keresésben szeretné kamatoztatni egy nem túl nagy könyvállományra vonatkozóan.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés