Connect with us

technokrata

Nokia: bezöldülünk, de ehhez idő kell

Kütyük

Nokia: bezöldülünk, de ehhez idő kell

A finn gyártó hivatalos álláspontja az úgynevezett biomobilokról.

Markus Terho, a Nokia egyik vezetője egy a napokban megrendezett sajtókonferencián azt nyilatkozta, hogy bizony néhány évnek mindenképpen el kell még telnie ahhoz, hogy a mobiltelefon piacot nagy mennyiségben elárasszák az újrahasznosított anyagokból készített mobilok. Emberünk elmondta, hogy a Nokia komoly fantáziát lát ezekben a speciális új telefonokban, melyek idővel minden bizonnyal komoly népszerűségnek örvendenek majd a vásárlók körében.

Terho szerint a Nokia jelenleg azért képtelen az egyik percről a másikra zöld mobilokkal elárasztani a piacot, mely egyszerűen nem áll rendelkezésére elegendő mennyiségű újrahasznosított alapanyag, ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy sok Nokia telefonban már most is olyan fém alkatrészek találhatók, melyek 40-60 százalékban újrahasznosított eredetűek. Egy érdekes adat: a Nokia azzal, hogy 2006 elején kisebb méretű mobiltelefon dobozokat kezdett alkalmazni, egyedül a tavalyi esztendőben több mint 100 millió eurót tudott spórolni a szállítási- és anyagköltségek vonatkozásában.

Emlékezetes, hogy a Nokia a februári Mobil Világ Kongresszuson mutatta be eddigi ˝legzöldebb˝ mobilját. A Nokia Remade nevezetű újdonság érdekessége, hogy készülékháza teljes egészében újrahasznosított anyagokból, így például fémdobozokból, műanyag palackokból és autógumiból készült. Fontos megjegyezni, hogy az egyébként alacsony energiafogyasztású Nokia Remade egyelőre csak koncepció szintjén létezik, és egyelőre nem tudni, hogy a kereskedelmi forgalomban mikor jelenik majd meg egy hasonló módon készülő, abszolút környezetbarát Nokia mobiltelefon.

A Nokia első zöld mobilja egyébként a tavaly decemberben bejelentett Nokia 3110 Evolve volt, melynek úgynevezett bio-borításának mintegy 50 százaléka újrahasznosított anyagokból készül. A telefon dobozát is 60 százalékban újrafelhasznált anyagokból állítják elő, és jelentősen kisebb méretű, mint egy átlagos mobiltelefon doboz. A telefon mellé az AC-8 típusjelzésű töltőkészüléket csomagolják, mely feleslegesen nem pocsékolja az energiát, ha valaki például hosszú órákon át a konnektorba dugva hagyja.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom