Connect with us

technokrata

Jelentősen javult az akkumulátortechnika

Kütyük

Jelentősen javult az akkumulátortechnika

30 százalékkal nagyobb kapacitás, megnövelt biztonság és élettartam – cikkünkből az is kiderül, minek köszönhető mindez.

Áldás és átok is egyben a lítium-ionos energiatárolási technika. Áldás, mert lehetővé tette a mai hordozható elektronikai eszközök létrejöttét, és átok, mert gátolja továbbfejlődésüket. Míg ugyanis processzor-, winchester- vagy videokártya fronton óriási előrelépéseket mutathatunk fel az elmúlt 3-4 év során, addig a Li-ion akkuk szinte semmit sem javultak. Bejelentések persze történtek, főleg a Sony akkumulátorbotrányát követően, de a lítium-ionos megoldások zömében maradtak ugyanolyanok, mint amilyenek voltak.

Ezen változtathat nemsokára az amerikai Argonne National Labs, mely nemrég bejelentette, hogy jelentős fejlődést sikerült elérni ezen a téren: a kapacitást 30 százalékkal tudták megnövelni. Mindamellett fokozták a melegedésre hajlamos eszközök biztonságát, sőt, az élettartam is megnőtt. Mindez pedig egy új kompozit akkumulátoranyagnak köszönhető, amely elektromosan részlegesen inaktív, és hagyományos, kobaltoxid elektródák helyett mangánoxidot alkalmaztak bennük.

Érthető okokból teljes részlegességgel nem ismertették a változásokat, de az Argonne azt elújságolhatta a médiának, hogy fejlesztésük több mint életképes. Sikerült ugyanis már megállapodniuk a japán Toda Kogyo gyártóval, amely évente nagyjából 30 milliónyi notebook akkumulátor előállításáért felel. A Toda Kogyo azonban még nem indította be a feljavított energiaforrások dömpingjét, mivel további fejlesztéseket akar előtte végrehajtani rajta. Az Argonne által licencelt technológia ugyanis már most is igen impozáns paraméterekkel bír, de töltési sebességén még fejleszteni kell, ha a notebookok, telefonok és más hordozható elektronikai eszközök mellett olyan területeken is alkalmazni akarják, mint amilyenek a személygépkocsik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle