Connect with us

technokrata

Szárítókötélnek használta a 40 Gbps-os üvegszál kábelt

Kütyük

Szárítókötélnek használta a 40 Gbps-os üvegszál kábelt

És hamarosan két és félszer gyorsabb hozzáférést kaphat a nagymama.

Tavaly nyáron írtunk arról a 75 éves idős hölgyről, aki Svédországban belekerült az „Internet történelemkönyvébe”. Sigbritt Löthberg otthonában olyan Internet-hozzáférést hoztak létre, amit nemhogy Karlstadban (a városban, ahol él) nem érhető el senki másnál, de valószínűleg a világon sehol sem – legalábbis otthoni körülmények között. Löthberg asszony ugyanis másodpercenként 40 gigabitnyi információ átpumpálására képes Internet-hozzáféréssel rendelkezik (további részletek).

És hogy mennyire változott meg az azóta eltelt háromnegyed év a nagymamakorú svéd asszony élete? Nem különösebben, amint arról a városvezetés hálózati szolgáltatójánál, a Karlstad Stadsnätnál vezető beosztásban dolgozó Hafseinn Jonsson beszámolt nemrég. A helyi újságnak adott interjújában elmondta, hogy Löthberg gyakran szárítókötélnek használja az üvegszálas kábelt. A vezeték ugyanis hajlamos a melegedésre, ráadásul a ruhák is szépen felaggathatók rá.

A projektet ennek ellenére hatalmas sikernek könyvelték el Svédországban. Jonsson szerint a skandináv államban ez volt a második legfontosabb hír 2007-ben (az első egy sajnálatos esemény volt, Ingmar Bergmann halála). Nem is annyira az idős asszony miatt, hanem a hozzá telepített rendszer jellemzői révén került be gyakran a helyi híradásokba Karlstad. Az üvegszálas kapcsolat titka egy új modulációs technika, amely lehetővé teszi, hogy az adat közvetlenül kerüljön továbbításra két olyan router között, amelyek akár egymástól 2000 kilométeres távolságra vannak – átjátszóállomások nélkül. Sőt, elméletileg a távolság nincs korlátozva (földi körülmények között), egészen addig nem lép fel adatvesztés, amíg a vezeték tart.

És hogy milyen jövő vár Löthberg asszonyra, internetezési lehetőségeit illetően? Jelenleg meg kell elégednie egy „csak” 10 gigabit per szekundumos adatátviteli sebességet kínáló hozzáféréssel, de Jonsson arról számolt be interjújában, hogy azon gondolkodnak, a hölgyet a nyárra megajándékozzák egy 100 gpbs-os Internet-csatlakozással. „És akkor a szomszédok mosott ruháit is ki tudja majd szárítani.” – viccelődött a svéd férfi.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle