Connect with us

technokrata

Google: továbbépítjük az Internetet

Kütyük

Google: továbbépítjük az Internetet

Kábelek fektetésébe fogott a keresőóriás.

Öt távközlési szolgáltató mellé társult be hatodiknak a Google az elmúlt napokban: az amerikai vállalat az Egyesült Államok és Japán közé tervezett új, tengerfenéken futó kábel lefektetését támogatja meg irgalmatlan mennyiségű tőkéjének egy részével. A Unity névre keresztelt rendszer mintegy 300 millió dolláros befektetést igényel, és összesen 10 ezer kilométer hosszú lesz. Általa közvetlen összeköttetés jön létre a szigetországbeli Chikura városa és Los Angeles között.

SingTel (az Optus anyavállalata), Bharti Airtel, Global Transit, Google, KDDI Corporation és Pacnet – ez az öt cég finanszírozza az Internet infrastruktúrájának bővítését. A két földrész közötti adatforgalom ugyanis folyamatosan és lendületesen növekszik (2002 és 2007 között éves szinten átlagosan 64 százalékkal), így a távközlési vállalatok kénytelenek újra és újra bővíteni hálózataikat. A Google azért szállt be ebbe a bizniszbe, mert szélessávú adatforgalmat generáció Youtube szolgáltatása révén nagymértékben hozzájárul a forgalom növekedéséhez.

Tervek szerint a Unity 2010 első negyedévére lesz kész. Ekkorra válik működővé az öt pár üvegszálból álló rendszer, melynek minden egyes érpárja 960 Gbps-os adatátviteli sebességet kínál. Ez a két kontinens közötti adatforgalmat nagyjából 20 százalékkal fogja bővíteni, közölte a Google. A rendszer amúgy továbbfejleszthető, akár nyolc üvegszálpárig is, amely összesen 7,68 Tbps-os sebességet nyújthat. Ez a Singtel szerint egyenlő azzal, mintha egyszerre hétmillió felhasználó töltene le egy 1 MB-os állományt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin