Connect with us

technokrata

Magyar ADSL: véget ért az aranykor?

Kütyük

Magyar ADSL: véget ért az aranykor?

Legalábbis ami a penetráció növekedését illeti.

Ma reggel tartott sajtótájékoztatóján Szathmári Géza, a GTS-Datanet ügyvezető igazgatója ismertette az elmúlt év szélessávú hazai trendjeit. Eszerint 2007-ben 33 százalékkal nőtt a szélessávú Internet-hozzáférések száma, amiben jóval kisebb súllyal (22 százalék) részesedett a DSL technológia, mint riválisai. A kábelmodemes előfizetői tábor 53 százalékkal nőtt, a többit pedig főként a mobiltelefon-szolgáltatók kínálta előfizetések tették ki (T-mobile 37-47%, Vodafone 25-38%, Pannon 25-28%). Ezen a viszonylag szerényen növekvő DSL piacon azonban a GTS-Datanet jelentős bővülést tudott felmutatni: 57 százalékkal növelte szélessávú ügyfelei számát, amely az év végére megközelítette az 50 ezret. A vállalat 2008-ban szintén a piaci átlagot meghaladó, 50 százalékos ügyfélszám-bővüléssel számol.

YO! NEKED
A GTS-Datanet saját infrastruktúráján nyújtott YO! NEKED termékcsaládjával 2006 őszén lépett piacra. A kombinált, vezetékes telefont és ADSL internet hozzáférést együttesen tartalmazó szolgáltatáscsomagok jelenleg Budapesten és 11 vidéki városban érhetőek el. Ezt a portfoliót egészíti ki a GTS-Datanet 2008. március 1-jétől a kizárólag ADSL internetet tartalmazó YO! DSL, valamint a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatást kínáló YO! SZÓ és YO! HANG csomagok bevezetésével.

A YO! DSL a GTS-Datanet saját hálózaton keresztül biztosított szélessávú internet csomagja, amelyet önállóan, a cég vezetékes telefonszolgáltatása nélkül lehet igénybe venni. Az 1696 kbps maximális letöltési sebességet kínáló YO! DSL csomag különlegessége, hogy új és szolgáltatóváltó ADSL előfizetők egyforma áron vehetik igénybe (megrendelésekor az előfizetőnek nem kell telefonszolgáltatót váltania). A YO! SZÓ és YO! HANG csomagok pedig hagyományos vezetékes telefonszolgáltatást foglalnak magukban, internet hozzáférés nélkül. A YO! SZÓ előfizetői a GTS-Datanet hálózatán keresztül kedvező percdíjakon telefonálhatnak ; a YO! HANG csomaggal pedig a belföldi vezetékes számok a nap 24 órájában ingyen hívhatóak.

Datanet ADSL Invitel területen
A Magyar Telekom és Invitel viszonteladóként értékesített Datanet ADSL csomagokat a cég 2008. március 1-jétől a hajdani Invitel teljes szolgáltatási területén – többek között Veszprémben, Esztergomban, Vácon, Dunaújvárosban és Szegeden – is elérhetővé teszi. A volt Hungarotel szolgáltatási területén a Datanet ADSL már 2007 februárjától elérhető. A cég nem saját hálózaton alapuló szélessávú internet szolgáltatása így a vezetékes fővonalaknak immár 98 százalékán keresztül megrendelhető.

Hálózatfejlesztés
A GTS-Datanet jelenleg az egyetlen hazai alternatív távközlési szolgáltató, amely saját infrastruktúrával rendelkezik. A cég országos optikai hálózatának hossza meghaladja az 1900 km-t, kapacitása pedig eléri a 80 X 10 Gbps-ot – ekkora teljesítményű hálózaton akár 20 millió ember is képes lenne telefonálni egyidejűleg. A GTS-Datanet saját hálózatának kiépítésére az elmúlt tíz évben százmillió eurót fordított, és 2008 első félévében további egymillió eurót szán a kapacitás további bővítésére.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin