Connect with us

technokrata

Hipermodern, alakváltó Nokia mobil

Kütyük

Hipermodern, alakváltó Nokia mobil

A Nokia és a Cambridge Egyetem bemutatta a Morph nanotechnológiai tanulmánykészüléket.

A New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMa) a 2008. február 24-től május 12-ig nyitva tartó ˝Design and the Elastic Mind˝ kiállításon bemutatták a Nokia Kutatóközpont (NRC) és a Cambridge Egyetem (Egyesült Királyság) által közösen kifejlesztett nanotechnológiai tanulmányt, a Morph-ot. A Morph a kiállítás katalógusában és a MoMA hivatalos honlapján egyaránt szerepel.

A Morph tanulmánykészülékből látszik, mennyire rugalmasak és alakíthatók lesznek a jövő mobil készülékei, melyeket felhasználóik majd teljesen eltérő alakúra formálhatnak. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a nanotechnológia milyen egyértelmű haszonnal járhat: rugalmas anyagokat, áttetsző elektronikát és öntisztuló felületeket biztosíthat majd. Dr. Bob Iannucci, a Nokia műszaki vezérigazgatója megjegyezte: ˝A Nokia kutatóközpont azt vizsgálja, hogy hogyan alakítható át a mobil készülékek formája és funkciója; a Morph tanulmány bizonyítékul szolgál arra, hogy ez lehetséges˝.

Dr. Tapani Ryhanen, a Nokia kutatóközpont Cambridge-i laboratóriumának vezetője hozzáfűzte: ˝Reméljük, hogy a művészet és a tudomány ezen ötvözete a szélesebb közönség előtt is világossá teszi a nanotechnológiában rejlő lehetőségeket. A lehetőségek kiaknázásában kulcsszerepet játszanak kutatásaink, mivel azok az új alapanyagok kifejlesztésének és felhasználásának biztonságos és ellenőrizhető módszereit keresik˝.

A Cambridge Egyetem Műszaki Tanszékén a Nanotudományi Csoport vezetője és a Nokia-Cambridge együttműködés egyetemi igazgatója, Mark Welland professzor hozzátette: ˝A Nokiával közösen kifejlesztett Morph tanulmánykészüléknek köszönhetően egy olyan feladatra kell összpontosítanunk, amely művészi szempontból inspiráló, és ami ennél is fontosabb, lefekteti közös nanotudományi kutatássorozatunk műszaki célkitűzéseit, ami ösztönzőleg hat majd a jövőbeli közös munkánkra˝.

A Nokia és a Cambridge Egyetem közötti partnerséget 2007 márciusában jelentették be, és az együttműködés közös kutatási projektek széles körére és hosszú távú programjára terjed ki. Az NRC az egyetem West Cambridge érszén létrehozott egy kutatóbázist, és több tanszékkel – elsőként a Műszaki Tanszék Nanotudományi Központjával és Elektronikai Tanszékcsoportjával – működik együtt a kezdeti szakaszban a nanotechnológiára összpontosító projekteken.

A Morph elemei hét éven belül épülhetnek be a mobil készülékekbe, bár eleinte csak a csúcstechnológiájú eszközökbe. A nanotechnológia fejlődése azonban egy napon majd alacsony költségű gyártási megoldásokhoz vezet, és kedvező áron összetett funkcionalitás alkalmazását teszi lehetővé.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin