Connect with us

technokrata

Cápatámadás az Internet ellen

Kütyük

Cápatámadás az Internet ellen

Néhány érdekes eset, ami megnehezítette vagy ellehetetlenítette az internetezést a világ egyes pontjain.

Az elmúlt héten kétszer is beszámoltunk arról, hogy a tengerfenéken futó, gyakorlatilag az egész Földet behálózó kommunikációs kábelek közül elszakadt néhány. Egészen pontosan öt nagyobb vezeték kapacitása esett ki, melyek közül a napokban már több is „visszatért az életbe”. Vasárnap a FLAG észak-egyiptomi szakaszának javításával lettek készen, de a hétvégén megjavult a SEA-ME-WE 4 hibás szakasza is. A FLAG-hoz tartozó FALCON Dubai és Omán közötti szakaszán szintén intenzíven dolgoztak, és habár még nem érkezett hír róla, de valószínűleg ez is rendbejött.

Gyakrabban következnek be ilyen esetek, mint gondolnánk. Iparági szakértők szerint hetente kettő az átlag – annak oka, hogy ezt nem igazán érezzük, az, hogy nagymértékben redundánssá tették a hálózatot, ráadásul túl is méretezték, így a kieső vezeték forgalmát más, (többnyire) párhuzamos kábelek át tudják venni. A legtöbb szakadás egyébként emberi tevékenység következtében következik be. A kereskedelmi halászat és a hajóhorgonyok egyaránt okoztak már fennakadásokat – de a természeti jelenségek is kivették már részüket a kábelek tönkretételében. Volt nem egy példa, amikor a tengeri viharok rongálták meg a hálózatot, de néhány esetben még cápatámadás is érte a vezetékeket. A tengerek csúcsragadozóit valószínűleg a kábeleken áramló elektromosság zavarta meg és ezért támadtak rá.

Visszatérve a múlt heti eseményekre: az élet lassan helyreáll a tengeralatti hálózat érintett szakaszain, ugyanakkor máshol valószínűleg nemsokára szükség lesz a javítóhajók és azok személyzetének tudására. Szerencsére minket, magyarokat nem érint az eset, ha csak nem akarunk az amerikai vagy az ázsiai kontinenssel kapcsolatot létesíteni. Ez utóbbi esetben is csak annyit tapasztalhatunk ilyen alkalmakkor, hogy a megszokottnál valamivel lassabbá válik az adatátvitel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök