Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassul az Internet – újabb kábelszakadások

Kütyük

Lassul az Internet – újabb kábelszakadások

Jelenleg már öt fő kommunikációs csatorna használhatatlan.

Mint póknak a háló, úgy szövik át meg át a Földet a tengerfenéken vezetett kommunikációs kábelek. A vezetékeken kezdetben analóg módon továbbították a jeleket, ám az Internet széles körben való elterjedésével digitálissá váltak a csatornák – a korábbi telefonbeszélgetések mellett megjelentek a mindenféle digitális adatot továbbítani képes közegek. A műholdaknál gyorsabb adatátviteli sebességet és olcsóbb javíthatóságot ígérő megoldások napjainkban szinte a világ összes tengerében megtalálhatók.

Az olcsóbb javíthatóság elméletét az elmúlt egy hét próbára is tette. Amint arról mi is beszámoltunk, több, a mélyvízben futó kábel is elszakadt. Egy hete két fő vezeték szenvedett sérülést az egyiptomi partoknál, aztán a hét legvégén meghibásodott egy harmadik szál is. Ezt követte egy pár nappal ezelőtt bekövetkezett újabb balszerencsés esemény, melynek során egy újabb (immár a negyedik), tengerfenéken futó vezeték is megsérült. Végül, mintha csak láncreakció lenne az egész, közép-európai idő szerint tegnap reggel egy ötödik kábel is „bemondta az unalmast”; valószínűleg egy áramkimaradás miatt.

Történt mindez úgy, hogy még az első kettő hibát sem tudták elhárítani; holott a javítóhajó nem sokkal az eset bekövetkezte után a helyszínre sietett. Az üzemeltetők korábbi közlése szerint a mostani hét végére áll helyre az első két csatornán a kommunikációs kapcsolat; addig alternatív útvonalakat kell a földrészek közötti internetezésre használni. Ez az elosztottság, és az elmúlt években szerencsésen megnövelt redundancia teszi lehetővé, hogy a világ jelentős részén nem állt le a kommunikáció (csak valamivel lassabb a megszokottnál); a hálózat (még) bírja a terhelést.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés