Connect with us

technokrata

Skype 3.6: eljött a nagyfelbontású videotelefonálás korszaka

Kütyük

Skype 3.6: eljött a nagyfelbontású videotelefonálás korszaka

Az eddigi próbálkozások mind csak sejtették, milyen lesz a 21. századi kommunikáció. Most viszont már ki is lehet próbálni.

Habár nem a Skype volt az első fecske a kétirányú online hangátvitelben, és a videotelefonálásban is „csak” ki tudja hányadikként mutat fel valamit, ez utóbbi legalább olyan ígéretes jövő elé néz, mint a VoIP. Az internetes telefonálás ugyanis egyértelműen a Skype megjelenésével indult robbanásszerű fejlődésnek, a korábbi megoldások csak amolyan szárnypróbálgatásnak minősültek. Reméljük, a szoftver hasonló forradalmat indít be a mozgóképet is támogató online kommunikáció terén.

Az új változat (letöltés itt) funkcióit teljes mértékben természetesen csak akkor tudjuk kiaknázni, ha mi magunk is rendelkezünk egy webkamerával. A 3-as (Windows-os) kiadás immár videobeszélgetések tartására is lehetőséget nyújt – méghozzá nem is akármilyen minőségben. Immár nagyfelbontású mozgóképeket is lehet továbbítani a kliens révén, természetesen csak akkor, ha azt a hardver (azaz a felhasználó webkamerája) és az Internet-előfizetés sávszélessége (legalább 380 kbps) elérhetővé teszi.

Megújult a grafikus kezelői felület is, a 2-es kiadáshoz képest: lehetőség nyílik a kapcsolatlistánkon szereplő ismerőseink csoportokba rendezésére, illetve gyorsszűrőket is „ráereszthetünk” erre a listára (és a history-ra is). Ezenfelül új hangokkal is „találkozhatunk”, amikor egy felhasználó felcsatlakozik, távozik vagy üzenetet küld. Ha már szóba került a history: ebben már megjelennek a korábbi file-átvitel részletei is, illetve a konferenciahívások és beszélgetések szintén visszakövethetők. Emellett áttervezték a hitelesítési kérelmet megjelenítő ablakot, a hívásablak kinézetét. A system tray-ben levő ikon animációja (mely a felhasználó által még le nem kezelt eseményekkor látható) is megváltozott. Olyan apró eltéréseket is megtapasztalhat a figyelmes felhasználó, mint a megújult bejelentkező animáció, az új telepítő és uninstall ikonok, a bejelentkezés és a felhasználó-létrehozás felületének megváltozása, illetve új hangok megjelenése. Emellett akár a szoftverrel is küldhetünk SMS-eket.

A szoftver legújabb, 3.6.0.248-as változata letölthető gyors Download szerverünk adatbázisából is. Továbbfejlesztésre került a zárt hálózatokból a Skype hálózatokba irányuló kapcsolat sebessége, változtak/frissültek a nyelvi file-ok, és közel két tucat apróbb hibajavítás is helyet kapott a szoftverben, mely így már ritkábban hajlamos a lefagyásra.

Érdekesség a Download adatbázisunkba szintén most felkerült Skype Recorder, mellyel (akár rejtett módon is) rögzíteni lehet a VoIP-kliens révén lezajlott hangalapú beszélgetést. Ezt képes több ismert audioformátumba konvertálni, rendelkezik beépített lejátszóval – érdemes egy pillantást vetni a szoftverre.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin