Connect with us

technokrata

Ha elszakad a kábel…

Kütyük

Ha elszakad a kábel…

Mi történik, ha közel másfél milliárd ember fő Internet-kapcsolata meghibásodik?

A távol-keleti térséget közismerten tengerfenéken futó kábelek kötik össze a világ többi részével, már ami az Internetet illeti. Emellett természetesen más alternatívák is rendelkezésre állnak a külvilággal való kapcsolattartáshoz, de a vízbe lefektetett vezetékek komoly adatmennyiséget forgalmaznak a földrészek között. A múlt hét pénteken azonban megsérült az egyik ilyen kábel, ami miatt India lakkosságának egy jó része (és a közel-keleti arab térség országainak jelentős hányada) problémákat tapasztalt.

Még a múlt hét szerdán történt az eset: Egyiptom északi partjainál következett be kábelszakadás. Ennek következtében a fent említett államokban működő Internet-szolgáltatók kénytelenek voltak átirányítani a forgalmat – India például összkapacitásának csupán 80 százalékát tudta biztosítani információra éhes internetezőinek. És habár Rajesh Chharia, az Indiai Internet-szolgáltatók Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy nem szakadt meg egyetlen szolgáltatás sem a történtek miatt, azért lassulást tapasztalhattak az ügyfelek. A kábelek (a SEA-ME-WE-4 és a FLAG nevűek) hibájának javítása pedig még most is tart, az ígéretek szerint a feladattal megbízott hajón dolgozók munkájának köszönhetően a hét közepére áll helyre a rend.

Ez utóbbi vezeték karbantartójának nyilatkozata szerint a javítási költségeken túl más anyagi hátrány nem érte a társaságot. Elmondása szerint új kábelt fektetnek le, mely a FLAG Mediterranean nevet kapja, és Egyiptomot köti össze Franciaországgal. Ennek következtében a FLAG teljesen redundáns lesz, állította Punit Garg, a FLAG Telecom vezérigazgatója. Azt azért tudni érdemes a FLAG-ről, hogy nem kevés munkával alakították ki a hálózatot: nagyjából 65 ezer kilométer hosszan tekergőzik a Földön, összekötve az Egyesült Államokat, Európát, a Közel-Keletet és Ázsiát.

Természeti katasztrófák és az Internet
Nem a mostani volt az első (és vélhetőleg nem is az utolsó) olyan eset, amikor valamilyen természeti jelenség okozott lassulást vagy egyenesen elérhetetlenséget egy ország internetezőinek életében. 2003-ban beszámoltunk a briteket érintő kábelszakadásról, 2005-ben pedig a Pakisztán számára hátrányos tengeralatti vezetékek hasonló hibájáról. 2006-ban Tajvanban vált nehézzé az internetezés, miután egy földrengés megtépázta a kábeleket, 2007-ben pedig Banglades szenvedett el hasonló károkat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin