Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kezeljük a rákot!

Kütyük

Kezeljük a rákot!

Tumorbanktól a távdiagnosztikáig.

Az Országos Onkológiai Intézet egy olyan innovatív informatikai megoldás fejlesztésébe kezdett 2005-ben, amely a magyarországi rákgyógyítás és az onkológiai továbbképzés előmozdítását tűzte ki célul modern webes eszközök segítségével. A 2008 végére elkészülő portál első fejlesztési üteme lezárult, így az Oracle technológiára épülő megoldásban már készen állnak a keretek a tartalom befogadására. Az új eszköz végeleges formájában egy portál és egy csoportmunkaeszköz összes funkcióját elérhetővé teszi, így az orvosok a szakmai közösségépítésen és információcserén túl akár távgyógyászatra is használhatják.

A Magyar Onkológiai Hálózat (Hungarian Oncology Network – HON) egy sokfunkciós, interaktív szakmai portál és tudásbázis, amelynek célja egy országos onkológiai szakemberhálózat megteremtése. Ennek érdekében a portál szakmai fórumot és találkozási pontot nyújt a 6 regionális és a 13 megyei onkológiai központ, illetve az onkológiai területen dolgozó orvosok és úgynevezett „onko-teamek” számára. Mindemellett lehetőséget nyújt a telemedicina és távoktatás kereteinek megteremtésére is.

A portál fejlesztését az Országos Onkológiai Intézet munkatársai végzik Oracle technológiai alapokon, azaz a 10g adatbáziskezelő, a 10g alkalmazásszerver és az Oracle Portal felhasználásával. E választás oka nem volt véletlen: a fejlesztőknek olyan teljes körű, a fejlesztést, az üzembe helyezést és felügyeletet is ellátó integrált keretrendszerre volt szüksége, amely lehetővé teszi a biztonságos információelérést, az önkiszolgáló tartalom-közzétételt, az online csoportmunkát és a folyamatautomatizálást. Az Oracle Portal e lehetőségeit az Oracle Collaboration Suite csoportmunkaeszköz egészíti ki, amely egy helyen kínálja a webkonferencia, a tartalomkezelés, az e-mail, a hangposta és az előjegyzésnaptár funkcióit. Mindezekhez az adatokat az Oracle Database adatbázis-kezelő tárolja, amelyből az adatok a rugalmas funkcióiknak köszönhetően igény szerint tárolhatók és lekérdezhetők.

Az Intézet munkatársai jelenleg a fejlesztés első fázisát zárták le, amelyben kialakították a portál „munkaterületeit” (pl. neuro-onkológia, radio-onkológia, stb.), illetve elkészültek a legfontosabb funkciók, köztük a dokumentumkezelés, a vitaszobák (chat-rooms), a webkonferencia, a rendezvénynaptár, és a kapcsolatépítés.

Az első fázisban létrehozott keretek lehetőséget teremtenek a továbblépésre, amely során a közeljövőben – várhatóan 2008 végére – számos új funkcióval egészülhet ki a portál. A tagok elérhetik a szakmai híreket, a szakmai protokollokat és irányelveket, vagy akár statisztikákat betegségcsoportokra, korra, nemre, évre kereshető adatokkal. Publikációkat jelentethetnek meg, e-learning tananyagokat vehetnek igénybe, kereshetnek az orvosi adatbázisban, vagy éppen szakmai programok szervezhetnek és tehetnek közzé, közvetlenül kapcsolódhatnak más hasonló témájú weboldalakhoz (weblink).

A portál finanszírozási útmutatóval is szolgál, emellett elérhető lesz a kezelések mellékhatásait rögzítő úgynevezett komplikáció-regiszter, illetve egy tumorbank, amelyben a tipikus és a különleges esetek tumormintáinak képeit érhetik el az orvosok.

A portál funkciói között kiemelt szerep kap a telemedicina, azaz a távgyógyászat. Jelenleg a gyógyító munka végzéséhez vagy az orvosnak, vagy a betegnek el kell utaznia oda, ahol fizikailag rendelkezésre állnak az adatok, vizsgálati eredmények, felvételek. Az új eszköz nyújtotta technológia segítségével mindez egyszerűbbé, olcsóbbá és nem utolsó sorban gyorsabbá válhat. A portál lehetőséget teremt az együttműködésre, az orvosok megoszthatják egymással a rendelkezésre álló adatokat, felvételeket, vagy akár konzíliumot tarthatnak a webkonferencia segítségével.

Az onkológiai vizsgálatoknál a képalkotó diagnosztika kiemelt szerepet játszik, a nagyfelbontású felvételek pedig nagyméretű fájlokat eredményeznek. Ezeknek a megosztása csak megfelelő technológiai háttérrel lehetséges, így különösen fontos volt a fejlesztők számára a megfelelő informatikai platform kiválasztása.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés