Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezár a kalóz-bazár?

Kütyük

Bezár a kalóz-bazár?

Lecsapnak a világ legismertebb kalózsite-jának üzemeltetőire. Akik ezt mellesleg idiotizmusnak tartják.

Akinek mond az valamit, hogy Bittorrent, az bizonyára már hallott a The Pirate Bay nevű szervezetről. A svéd csapat működteti a világ egyik legnagyobb peer to peer file-cserélő központját, melyet az elmúlt években már többször vegzáltak a hatóságok – volt olyan alkalom, amikor az amerikai jogvédőkkel karöltve. Hakan Roswall államügyész nemrég bejelentette, hogy hamarosan meg fogják vádolni a TPB-t a helyi szerzői jogi törvény megsértésével, melynek büntetési tételei: pénzbírság vagy akár két évig terjedő szabadságvesztés.

Roswall közlése szerint a mai napon adja be a helyi kerületi bíróságon eljárási kérelmét a kalózszervezet ellen. Kérdés persze, hogy el fog-e érni bármit is az államügyész – a TPB-nél kínosan ügyelnek arra, hogy semmilyen jogsértő anyagot ne tároljanak a szervereken. A Bittorrent technikából adódóan ugyanis csupán a .torrent file-ok kerülnek rögzítésre a központi gépeken, melyek segítségével az egyes letöltők (peerek) ráakadhatnak a többi felhasználóra. Ha jogvédett is egy alkotás, azt már nem a központi szerverekről szedik le az internetezők, hanem egymás PC-iről.

„Ez messze nem ´csak egy´ keresőmotor. Aktív része egy olyan tevékenységnek, mely jogvédett anyagok elérhetőségét biztosítja.” – nyilatkozta Roswall a Reuters-nek. A TPB csapata azonban nem – most sem – ijedt meg a fenyegetéstől: „Ez idióta hozzáállás. Nincsen jogi alapja a vádaknak.” – mondta Peter Sunde, akit szintén a neves hírszolgáltató faggatott az államügyész tervezett lépéséről. Sunde a The Pirate Bay szóvivőjeként nyilatkozott a Reuters-nek, és azt is elárulta, hogy mintegy 2,5 millió regisztrált taggal rendelkeznek; nagyjából ennyien látogatják napi szinten a website-ot. Őket pedig nem tervezik cserbenhagyni, pusztán azért, mert Roswall újra támadásba ment át, közölte Sunde.

TPB
A Kalóz-öblöt még 2003-ban alapították. Egy svéd, szerzőijog-ellenes csoport hozta létre a website-ot, a jelenleg szóvivői feladatokat (is) ellátó Peter Sunde és két további skandináv férfi alapításával. Gottfrid Svartholm és Frederik Neij nevéhez köthető a The Pirate Bay; ennek domaintulajdona Neij birtokában van. A site-ból egyébként bevételük is származik, mert habár nem kötelezik pénzfizetésre felhasználóikat, az oldalon megjelenített reklámokból finanszírozni tudják a működéshez szükséges kiadásaikat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés